latinica  ћирилица
18/10/2019 |  10:10 ⇒ 10:11 | Autor: SRNA

Grubeša - Kasipović: Revidiranu strategiju usvojiti i konačno primijeniti

Ministar pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Јosip Grubeša pozvao je sadašnji saziv ovog tijela da usvoji revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina, te da konačno krene i njena primjena.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

- Žalosti me, pa moram reći i ljuti, činjenica da je ovaj kvalitetan i dobar dokument toliko dugo na ledu - istakao je Grubeša govoreći o dokumentu koji nije usvojen već više od godinu zbog bošnjačkih opstrukcija, u prvom redu ministra za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac, kojoj su se priključili i predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić i ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

On je za Glas Srpske rekao da je u izradi ove strategije učestvovala radna grupa sastavljena od stručnjaka i da su taj dokument podržali i međunarodni posmatrači, te predstavnici Evropske komisije.

- Ona se ne bavi brojem predmeta već metodama na osnovu kojih će se određivati koji sud će koje predmete procesuirati, a s ciljem da se rastereti Sud BiH kako bi mogao procesuirati samo najsloženije predmete - naveo je Grubeša i izrazio uvjerenje da će sprovođenje ove strategije, nakon što bude konačno usvojena, doprinijeti ostvarenju pravde za žrtve.

On je istakao da je žalosno i nepotrebno da pojedini članovi Nadzornog tijela za procesuiranje ratnih zločina istupaju iz tog organa kako bi natjerali Savjet ministara u tehničkom mandatu da konačno izvrši svoju obavezu.

- Potrebno je da oni koji su do sada blokirali usvajanje, objektivno sagledaju ovaj dokument i prestanu sa politizovanjem, te priznaju da je prosto neznanje i lobiranje imalo za posljedicu da ovaj dokument ovoliko stoji, a nikako objektivni nedostaci koje na kraju krajeva niko sve ovo vrijeme ni ne navodi - rekao je Grubeša.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je za Glas Srpske da je strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina dokument koji je potpuno usaglašen i da je sasvim normalno što su se iz Nadzornog tijela za sprovođenje strategije povukli predstavnici Srpske.

- Ti ljudi su vrlo vrijedno i predano radili da bi se došlo do dokumenta. Reakcija je sasvim logična - rekao je Kasipović.

On je istakao da je dokument usaglašen prije više od godinu dana i da su svi subjekti koji su radili na njegovoj izradi dali pozitivno mišljenje, te da stoga nije lako razumjeti zbog čega on u konačnici nije usvojen.

- To izaziva ozbiljne probleme, velike teškoće i onemogućava nas u onome što je temeljni zadatak, a to je efikasno procesuiranje ratnih zločina. Sasvim je prirodno i logično da se taj dokument što prije usvoji i stavi u funkciju - rekao je Kasipović.

On je istakao da je razumljiva reakcija koja dolazi iz Srpske, jer se, kako kaže, pojavljuju ideje u vezi sa "dodatnim usaglašavanjem".

- Već usaglašen dokument ne treba usaglašavati dodatno. Treba ga usvojiti i početi primjenjivati - naglasio je Kasipović.