X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
18/10/2019 |  10:23 ⇒ 13:12 | Izvor: TANЈUG

Prekinuti razgovori o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji

Evropski lideri su jutros prekinuli razgovore, a da nisu postigli dogovor o eventualnom početku pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Odluka je izostala uprkos cjelonoćnim dramatičnim rezgovorima ali i upozorenjima da bi odbijanje narušilo reputaciju EU i dovelo u opasnost region Zapadnog Balkana.

Skoplje i Tirana su očekivali zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u EU, što je proces koji traje godinama. Posebno Severna MAkedonija koja je čak pristala i na promenu imena nakon postizanja sporazuma s Grčkom. Više evropskih zvaničnika tada je jasno stavilo do znanja da bi ta zemlja trebalo da se "nagradi" pristupnim pregovorima.

Međutim, sada Evropska komisija, koja vodi te pregovora, tvrdi da su obje zemlje ispunile sve uslove za dobijanje datuma za početak pregovora.

Evropski lideri su obećali da će odluku o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji donijeti do kraja oktobra ali su razgovori do jutros bili bezuspješni.

Francuski predsjednik Emanuel Makron odbija prijem novih članica dok se procedure za proširenje EU ne poboljšaju, dok se Holandija protivi kandidaturi Albanije i osporava ocjene Evropske komisije.

Povezane vijesti:

Neizvjesna sudbina Albanije i Sjeverne Makedonije