X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
18/10/2019 |  11:18 ⇒ 12:36 | Izvor: RTRS

Brisel osuđuje prisilan transfer migranata na Vučjak

Delegacija EU u BiH poziva sve nivoe vlasti da se hitno suoče sa izazovom koji za BiH predstavljaju migranti, te ističe da moraju pojačati napore i preuzeti odgovornost.
Delegacija EU u BiH - Foto: RTRS
Delegacija EU u BiHFoto: RTRS

U saopštenju iz Delegacije EU u BiH ističe se da EU osuđuje prisilni transfer stotina migranata u improvizovano sklonište Vučjak, koji sprovodi policija Unsko-sanskog kantona, te pozivaju kantonalne i gradske vlasti Bihaća da sa tim odmah prestanu.

- U našim razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna, već i nedostojna lokacija. Vlasti grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona su do sada ovaj problem nosili na svojim leđima. Ne smiju biti ostavljeni sami - ističe se u saopštenju.

Iz Delegacije EU upozoravaju da, s obzirom na to da dolazi zima, vlasti BiH ne smiju ugroziti ljudske živote i da je prioritet proširiti postojeće objekte kako bi se obezbijedili humaniji uslovi, te da odmah treba identifikovati alternativne objekte.

Iz Delegacije EU naglašavaju da je EU spremna pružiti znatnu pomoć za unapređenje tih lokacija, podsjetivši da je od 2018. godine obezbijedila 34 miliona evra.

U saopštenju se napominje da ova podrška uključuje osiguravanje skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći, te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u pet prijemnih centara.

Sredstvima EU se jača i kapacitet za upravljanje migracijama kroz obezbjeđivanje neophodne opreme i pomoći policiji Unsko-sanskog kantona, Službi za poslove sa strancima, Graničnoj policiji BiH i Sektoru za azil, navodi se u saopštenju.

EU pomaže i vlastima BiH u vezi sa dobrovoljnim povratkom migranata u zemlje njihovog porijekla.

U saopštenju se napominje da će EU nastaviti da pruža podršku za unapređenje kapaciteta vlasti u BiH kako bi se suočili sa izazovima migracija, ali da i očekuje od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri rade na nalaženju načina za podjelu odgovornosti.

Portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić ističe da je situacija trenutno mirna i pod kontrolom, ali i upozorava.

- Nastojimo uslove živote u gradskim zonama Bihaća, kao i drugim centrima pogođenim humanitarnom katastrofom, poput Velike Kladuše, dovesti u normalu. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada je dolaskom zime eskalirao broj krivičnih djela, sada već preventivno djelujemo, kako bi izbjegli neželjen scenario - rekao je Šiljdedić za RTRS.

On dodaje da prema procjenama na teritoriji Unsko - sanskog kantona u ovom trenutku se nalazi oko 6.000 migranata, ali da taj broj stalno raste.

- Nažalost, migranti veoma lako ulaze u BiH, i onda kroz nju prođu 90 odsto teritorije da bi došli do nas, a da ih niko nezaustavi, ili kontroliše. Oni će i dalje pristizati, a kao što sam rekao za očekivati je dolaskom hladnijeg vremena, a opet uzrokovano humanitarnom katastrofom, i pojačan vid nasilja i drugih krivičnih djela - istakao je Ale Šiljdedić.

Na prostoru Unsko - sanskog kantona dolaskom migranata do sada su zabilježena 24 smrtna slučaja, od čega čak 19 u ovoj godini.

Povezane vijesti:

Galić: Ne možemo samostalno riješiti problem sa migrantima

UN pozvao na zatvaranje kampa za migrante u Vučjaku; Pronađite alternativno rješenje!