latinica  ћирилица
18/10/2019 |  12:39 | Autor: RTRS

Pašalić: Očekuje se dobar prinos kukuruza

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas da se u Srpskoj ove godine očekuje dobar prinos kukuruza.
Boris Pašalić - Foto: SRNA
Boris PašalićFoto: SRNA

Pašalić, koji je u Trošeljima kod Gradiške otvorio manifestaciju "Dani polja kukuruza Nova Topola 2019", naveo je da je u Republici Srpskoj kukuruzom zasijano oko 135.000 hektara, naglasivši da je kukuruz i najvažnija biljna kultura u poljoprivredi Srpske.

- Očekujemo dobre prinose kukuruza, čija berba je u toku. U istočnom dijelu Republike Srpske prinosi su od šest do devet tona po hektaru, a u zapadnom dnešto manji, tako da će prosječan prinos kukuruza u Srpskoj biti oko sedam tona po hektaru. Imamo parcela gdje su prinosi šest, ali i onih sa 10 tona po hektaru - rekao je Pašalić.

On je naveo da je na oglednoj parceli površine dva hektara u Trošeljima zasijano 39 hibrida kukuruza iz deset selekcionih kuća.

- Ovo je samo jedna od 25 različitih oglednih površina koje imamo širom Republike Srpske na površini od oko 50 hektara. Ministarstvo svake godine propisuje ogledne površine, kako u smislu površina i broja lokacija, tako i po broju zasijanih biljnih vrsta - rekao je Pašalić.

Pašalić je podsjetio da su ove godine zasijani i ogledi pasulja i krompira, radi uspostavljanja što više oglednih površina kako bi poljoprivrednicima bile predstavljene nove sorte i hibridi, s ciljem ukazivanja na njihove prednosti i nedostatke na pojedinim agro-klimatskim područjima.

On je istakao da oglede finansira resorno Ministarstvo u saradnji sa firmama koje se bave prometom sjemena i zaštitnih sredstava, te poljoprivrednim proizvođačima koji sve lakše prihvataju da na njihovim površinama budu zasijani ogledi.

Pašalić je naveo da se u poljoprivredi gotovo svakodnevno pojavljuju novine u primjeni hibrida i zaštitnih sredstava, ukazujući da taj trend treba pratiti i u Srpskoj.

Poljoprivrednik iz Trošelja Darko Kaura, na čijoj paceli je zasijan ogled kukuruza, rekao je da na ovoj paceli očekuje prinos od 10 tona po hektaru, a zadovoljan je ovogodišnjim prinosima i na ostalim površinama na kojima je zasijao ovu kulturu.

Kaura je istakao da mu je ovaj ogled značajan jer može da odabere hibride koji su najbolji za sjetvu na njegovom zemljištu.

- Kukuruz koristim isključivo za ishranu stoke na svojoj farmi na kojoj tovim junad i svinje - dodao je Kaura.