latinica  ћирилица
18/10/2019 |  13:26 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Trasirati put za kvalitetan razvoj visokog obrazovanja (FOTO)

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je danas da će se u okviru reforme visokog obrazovanja u Srpskoj i dalje insistirati na njegovoj internacionalizaciji, modernizaciji i racionalizaciji.
Rajčević i Gajanin - Foto: RTRS
Rajčević i GajaninFoto: RTRS

Rajčević je rekao u Banjaluci da se donošenjem novih zakona o visokom obrazovanju i obezbjeđivanju kvaliteta u toj oblasti stvaraju dobri pravni osnovi za nastavak operativnih aktivnosti u reformskom periodu.

On je naveo da je cilj da se koncipira i trasira put za kvalitetan razvoj i internacionalizaciju visokog obrazovanja u Srpskoj, "sa kojeg niko u budućnosti neće moći da skrene".

- Ostaje da akademska zajednica, resorno ministarstvo i Vlada zajedno rade na pospješivanju rješenja iz navedenih zakona i da se ide naprijed na planu reforme visokog obrazovanja - ocijenio je Rajčević nakon sastanka sa rukovodstvom Univerziteta u Banjaluci.

Rektor ovog univerziteta Radoslav Gajanin rekao je da je ta obrazovna ustanova zadovoljna novim zakonima u visokom obrazovanju, koji će biti usvajani u narednom periodu.

- Važno je da se postepeno pooštre kriterijumi kada je riječ o izborima u zvanja, te da se insistira na modernizaciji i internacionalizaciji visokoškolskih ustanova. Takođe, predviđena je komercijalizacija znanja, odnosno da članice Univerziteta imaju mogućnost pružanja usluga na tržištu - rekao je Gajanin.

On je dodao da je novim zakonima predviđeno i podizanje kvaliteta nastave i nastavnog procesa, te ocijenio odličnom saradnju Univerziteta i resornog ministarstva.