latinica  ћирилица
18/10/2019 |  14:58 ⇒ 21:24 | Autor: sputniknews.com

Ključa Katalonija: Više stotina hiljada ljudi protestuje u Barseloni (FOTO/VIDEO)

Barselona i cijela sjeveroistočna Katalonija blokirane su zbog brojnih štrajkova i demonstracija organizovanih u znak protesta zbog presude katalonskim separatistima.
Ulice Barselone (foto: AP Photo / Joan Mateu) -
Ulice Barselone (foto: AP Photo / Joan Mateu)

Opšti štrajk organizovan je na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije, a hiljade demonstranata pristižu u Barselonu gdje će uveče tokom masovnog protesta zatražiti oslobođenje zatvorenih katalonskih separatista, prenosi AP.

Španske vlasti saopštile su da je otkazano 57 letova, a učesnici protesta su još jutros zatvorili granicu s Francuskom i još najmanje 25 saobraćajnica. Značajno je smanjen i broj polazaka vozova, a takođe su zatvorene i brojne prodavnice i fabrike.

Zatvorena je i čuvena Katedrala Sagrada familija arhitekte Antonija Gaudija, jer su demonstranti blokirali ulaz u nju.

Auto-puteve koji vode ka gradu okupirali su učesnici pet marševa organizovanih u drugim katalonskim gradovima, a njima su se pridružili i poljoprivrednici na traktorima.

Stotine hiljada Katalonaca pristiglo je u Barselonu (foto: AP Photo / Manu Fernandez)

Zdravstveni zvaničnici naveli su da su u protestima održanim u četvrtak uveče povrijeđene 42 osobe, kao i da je uhapšeno 16 osoba, od kojih je osam poslato u zatvor.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande Marlaska izjavio je da vlasti prate jednu manju grupu koja izaziva incidente na specifičnim mjestima. On je dodao i da turisti bez problema i straha za svoju bezbjednost mogu da posjećuju Barselonu.

Kako je dodao, smanjenje potrošnje struje palo je u petak za sedam odsto, što je, prema njegovim riječima, pokazatelj da štrajk nema većeg uticaja.

U ponedejljak je Vrhovni sud u Madridu osudio devetoro katalonskih lidera na zatvorske kazne od devet do 13 godine zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti 2017. godine. Nakon toga su u Barseloni počeli protesti u kojima je tom gradu nanijeta šteta od 1,5 miliona evra.