latinica  ћирилица
18/10/2019 |  15:22 | Autor: TANЈUG

Hrvatska: Počinje štrajk i na fakultetima

Nezavisni sindikat nauke i visokog obrazovanja najavio jedanas štrajk na fakultetima, nakon što su 10. oktobra u štrajk stupili profesori i nastavnici u osnovnim i srednjim školama.
Učenici (arhiv) - Foto: ilustracija
Učenici (arhiv)Foto: ilustracija

Kako prenosi portal  Indeks, prvi dan štrajka, ako ne dođe do mirenja sa hrvatskom vladom, biće 24. oktobar.

Štrajk će obuhvatiti sve javne ustanove i druge pravne subjekte iz podrucja nauke i visokog obrazovanja kojima se sredstva i plate obezbjeđuju iz državnog budžeta.

Štrajk će, kako se navodi, trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno do drugačije odluke Sindikata.

Visoki savjet Sindikata nauka Hrvatske donio je prošle nedjelje odluku o ulasku u štrajk, a zahtjevi su identični onima koje ističu prosvjetni radnici u osnovnim i srednjim školama.

To znači da će i taj sindikat tražiti ujednačavanje plata u sektoru nauke i visokog obrazovanja, prije svega nenastavnog osoblja.

Predsjednik Visokog savjeta Nezavisnog sindikata nauka Igor Radeka objasnio je da je taj sindikat tek najavio štrajk i da prvo mora da se uđe u proces pregovora sa vladom.

U Hrvatskoj je u toku štrajk profesora i učitelja, nakon što su propali pregovori između sindikata i vlade.

Vlada je u cjelini odbila zahtjeve za izmjenama koeficijenata složenosti poslova u sistemu vaspitanja i obrazovanja i ponudila povećanje od dva odsto kroz dodatke i to od 1. oktobra, kao i dva odsto od 1. juna sljedeće godine, što sindikat nije prihvatio.