latinica  ћирилица
18/10/2019 |  15:55 ⇒ 16:03 | Autor: SRNA

Klokić u Rusiji o mjerama za zaustavljanje odlaska mladih (FOTO)

Institucije Republike Srpske posvećene su sprovođenju postojećih, te definisanju novih mjera koje za rezultat imaju usporavanje i zaustavljanje negativanog trenda odlaska stanovništva, a naročito mladih i stručnjaka, istakao je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić.
Klokić u Rusiji - Foto: RTRS
Klokić u RusijiFoto: RTRS

Klokić je na 8. Slovenskom međunarodnom ekonomskom forumu u Brjansku u Rusiji, na plenarnoj sjednici pod nazivom "Čuvanje i umnožavanje ljudskog potencijala", predstavio mjere koje Srpska kreira i sprovodi da bi zaustavila odlazak stanovništva.

Klokić je govorio i o značaju razmjene iskustava slovenskih zemalja kada je riječ o problemu odlaska ljudi, saopšteno je iz Ministarstva za ekonomske odnose i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

- Osim povećanja primanja u realnom sektoru, potrebno je unapređivati cjelokupne prilike u društvu, i to od obrazovnog sistema do privrede, što Vlada i druge institucije Srpske smatraju prioritetom - rekao je Klokić.

On je naglasio i da se konstanto nastoji unaprijediti poslovno okruženje, kao i da su znatno skraćene i pojednostavljene procedure za osnivanje firmi, što podstiče privredne aktivnosti, dolazak investitora, te otvaranje radnih mjesta.

Klokić je istakao da je tema očuvanja ljudskog potencijala izuzetno važna, te da je to pitanje od ključnog značaja za sve države, posebno one u razvoju, kojima pripada veliki dio slovenskih zemalja.

Na plenarnoj sjednici učestvovali su i predstavnik predsjednika Ruske Federacije u Centralnom federalnom okrugu Igor Olegovič Ščogoljev, kao i gubernator Brjanske oblasti Aleksandr Bogomaz.

Foto: RTRS

Prije početka plenarne sjednice, Klokić se sastao sa gubernatorom Brjanske oblasti Aleksandrom Bogomazom, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za jačanje privredne, kulturne, kao i drugih oblika saradnje Republike Srpske i ove ruske oblasti.