latinica  ћирилица
18/10/2019 |  18:13 ⇒ 20:40 | Autor: Agencije

Zaev: Ostavku ne dam ni za šta na svijetu

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poslije navoda medija da podnosi ostavku rekao je da "ostavku ne da ni za šta na svijetu", saznaje B92 iz izvora bliskih Zaevu.
Zoran Zaev (Foto: tvkcn.net) -
Zoran Zaev (Foto: tvkcn.net)

Pojedini mediji javili su ranije da je Zaev dao ostavku, međutim, kako saznaje portal B92, on je to demantovao, kao i makedonska vlada.

Diplomatski izvori EU izjavili su u petak u Briselu da je makedonski premijer Zoran Zaev podnIo ostavku, javila je ranije italijanska novinska agencija Ansa, što je prenio makedonski portal Net pres.

Brojne reakcije, odnosno špekulacije medija uslijedile su poslije današnje odluke evropskih lidera da odlože donošenje odluke o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonije do 31. oktobra, uz raniju izjavu makedonskog premijera da će nedodjeljivanje datuma dovesti do pada njegove vlade.

Na samitu lidera EU u Briselu Francuska je blokirala dodjelu datuma za pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Sputnjik je naveo da je Zaev kovertirao ostavku i o tome obavijestio strane ambasade.

Na pitanje Tanjuga da li je tačna informacija koju su prenijeli pojedini mediji, da je Zaev podnio ostavku, iz makedonske vlade su odgovorili da je informacija pogrešna.

- Tačna informacija je da Zaev nije podnio ostavku - navodi se u kratkom odgovoru za Tanjug.

Konsultacije sa evropskim liderima

Sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev konsultuje se sa evropskim liderima o daljim odlukama nakon što Skoplje nije dobilo datum početka pristupnih pregovora sa EU zbog veta Francuske, javili su danas lokalni mediji.

Portal "sdk.mk" piše da sjevernamakedonska Vlada navodi da su u toku konsultacije Zaeva na raznim nivoima i da će odluke biti donesene u najboljem interesu države i građana.

Prema navodima portala, evropski lideri su u telefonskom razgovoru sa Zaevom rekli da je Sjeverna Makedonija spremna za početak pristupnih pregovora, ali da neke zemlje nisu.

- Premijer je komunicirao i sa liderima Njemačke, Švedske, Bugarske, Slovenije i drugim evropskim liderima, uključujući evropskog komesara za proširenje Јohanesa Hana - ističe portal.