latinica  ћирилица
18/10/2019 |  19:33 ⇒ 22:02 | Autor: RTRS

Koju poruku Rusi šalju posjetom Medvedeva Beogradu?

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev sutra dolazi u posjetu Srbiji gdje će prisustvovati obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja Beograda. U tu čast biće organizovan prikaz sposobnosti Vojske Srbije, a Medvedev će imati i bilateralne sastanke sa predsjednikom Srbije i premijerkom Srbije - Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, te srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Analitičari smatraju da će posjeta Medvedeva Srbiji donijeti ekonomsku korist, ali da je posebno značajna poruka Vašingtonu, u vezi sa Kosmetom.

Medvedev će u Beogradu za 12 sati biti na osam lokacija. Na aerodromu na Batajnici moći će da vidi do prije dva dana ruske a sada srpske juršine helikoptere Mi-35, migove 29 ali i drugu rusku i ne rusku opremu koju je srpska vojska nabavila.

- 75 godina nakon osvajanja slobode, pokazujemo da imamo čim da je branimo i danas, tu smo sa onima kojima smo ratovali, sa kojima smo pobijedili - rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić.

Kao i prije deset godina, Medvedev će održati govor u Skupštini Srbije, ali i niz bilateralnih sastanaka sa srpskim zvaničnicima. Teme su brojne, a rafinerija u Brodu je jedna od najvažnijih, kaže Dodik.

- Veoma je važno da očuvamo aktivnosti u Rafineriji, znam da će na tom sastanku biti i generalni direktor Zarubeznjefta - naveo je Dodik.

Medvedev dolazi i kao podrška srpskom stavu po pitanju Kosova u trenutku kada Amerika ide u diplomatsku ofanzivu, smatraju analitičari. To je poruka podrške koja je potrebna i Beogradu i Banjaluci.

- Time Moskva poručuje Vašingtonu da je i te kako zaintersovana za ovaj prostor i da neće dozvoliti da se stvari odvijaju mimo njih - smatra vojno-politički analitičar Vlade Radulović.

Analitičar Dragomir Anđelković ističe da dolaskom Medevedeva Rusi šalju poruku da neće dozvoliti destabilizaciju Bosne i Hercegovine i dejtonskog poretka.

S druge - opipljivije strane, Medvedev će potpisati i niz sporazuma, između ostalog, i o fitosanitarnim mjerama, koje će omogućiti liberalniji izvoz voća i povrća iz Srbije, a koji već dostiže vrijednost od sto miliona dolara. Čeka se i isporuka novog kontinenta helikoptera i nije bez razloga Beograd odrganizovao ovaj prikaz, kažu analitičari.

- Šalje se poruka da se zna odakle dolazi navjeći dio oružja i na čije oružje će se oslanjati u budćnosti - naglašava Radulović.

Biće potpisan i sporazum o vraćanju 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, našeg najstarijeg rukopisa koji se već vijek i po nalazi u Rusiji. Beograd će zauzvrat predati Moskvi sedam slika ruskog slikara Nikolaja Reriha.

Povezane vijesti:

Sastanak Dodika i Medvedeva sutra u Beogradu; "Sloboda 2019" od 12.25 na RTRS

Medvedev: Poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije