latinica  ћирилица
18/10/2019 |  20:10 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Univerziteti u Banjaluci i I. Sarajevu podržali uvođenje reformi u obrazovanju

Dva javna Univerziteta u Republici Srpskoj podržala su uvođenje reformi u visokom obrazovanju. Promjene podrazumijevaju modernizaciju, racionalizaciju i poboljšavanje kvaliteta visokog obrazovanja.

Donošenjem novih zakona o visokom obrazovanju i obezbjeđivanju kvaliteta u toj oblasti stvaraju se dobri pravni osnovi za nastavak reformskom aktivnosti u visokom obrazovanju.

Rajčević je nakon sastanka sa rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanom Kulićem izrazio nadu da će putem novih zakona i obezbjeđivanja kvaliteta biti stvorene dobre pravne pretpostavke za cjelokupnu reformu.

- Ispred nas je još dosta posla - potrebno je da u operativnim mogućnostima stvorimo što bolji ambijent kako bi naše nastavno osoblje steklo veću međunarodnu vidljivost i kako bismo došli do što višeg kvaliteta u nastavi i mogli da se poredimo sa regionom, a nakon toga i sa Evropom - zaključio je Rajčević.

Novim zakonima predviđeno je podizanje kvaliteta nastave i nastavnog procesa, pooštravanju kriterijuma u izboru zvanja koje će doprinijeti internacionalizaciji Univerziteta.

- Ono što je jako bitno jeste da se postepeno dođe do pooštravanja kriterijuma u izboru zvanja, da se insistira na modernizaciji, odnosno internacionalizaciji Univerziteta. Takođe je predviđena mogućnost da članice univerziteta imaju mogućnost pružanja usluga na tržištu - rekao je rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin.

Prednacrt zakona o visokom obrazovanju u Republici Srpskoj je po svom sadržaju najsveobuhvatniji do sada, a izmjena koja se tiče uslova izbora zvanja bolje riješena nego u postojećem zakonu.

- Ono što smo nekoliko puta potencirali u medijima je istraživanje i internacionalitacija našeg Univerziteta. Da bi se to promijenilo morao bi se promijeniti i uslov izbora zvanja. Ti uslovi nisu drastični, ali su bolji nego što su bili u prethodnom zakonu - naglasio je rektor Kulić.

Cjelokupan reformski proces koji će biti završen do 2035. godine, usmjeren je na približavanje tržišta rada univerzitetima i uvođenje prakse na fakultetima.