X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
18/10/2019 |  20:37 ⇒ 19/10/2019 | 13:53 | Izvor: SRNA

Medvedev: Poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije

Predsjednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je da Rusija polazi od neophodnosti poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.
Ruski premijer Dmitrij Medvedev (Foto: EPA / Igor Kovalenko) -
Ruski premijer Dmitrij Medvedev (Foto: EPA / Igor Kovalenko)

- U više navrata smo na svim terenima, na svim nivoima, govorili o tome da se držimo ranijeg stava - rekao je Medvedev za sutrašnje Večernje novosti, koje su večeras objavile izvod iz intervjua.

Prema njegovim riječima, Rusija polazi od toga da tokom razmatranja i rješavanja svih pitanja kao osnovu treba uzimati upravo međunarodno pravo, prije svega Rezoluciju 1244 o Kosovu i Metohiji Savjeta bezbjednosti UN, a ne jednostrane akte.

Odgovarajući na pitanje da li to što su mnoge zapadne zemlje, ignorišući međunarodno pravo priznale secesiju Kosova i Metohije, može da se završi stvaranjem "velike Albanije", Medvedev je rekao da su "sve ideje različitih novih ujedinjenja, država i tako dalje veoma opasne".

- Јer, na kraju provociraju najagresivnije krugove, koji su u najvećoj mjeri nacionalistički opredijeljeni, da postižu svoje ciljeve pomoću nasilja i oružja, kojeg je, sve u svemu, još dovoljno. Smatram da su to vrlo opasne izjave - rekao je Medvedev.

Medvedev je za Novosti govorio i o sve glasnijim pokušajima revizije istorije, pritiscima Prištine i međunarodne zajednice, odnosima Rusije i Srbije, poziciji Republike Srpske, širenju NATO-a, ulaganjima u Srbiju...

Medvedev stiže sutra u posjetu Srbiji, na obilježavanje zajedničkog jubileja - 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Povezane vijesti:

Koju poruku Rusi šalju posjetom Medvedeva Beogradu?

Sastanak Dodika i Medvedeva u Beogradu, "Sloboda 2019" od 12.25 na RTRS