X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
18/10/2019 |  22:20 ⇒ 22:22 | Izvor: SRNA

Srbski pravoslavni pojci u Bijeljini

U Centru za kulturu Semberija u Bijeljini večeras je održan koncert sastava iz Beograda - Srbski pravoslavni pojci, koji njeguje srpsku tradicionalnu muziku.
Srbski pravoslavni pojci u Bijeljini - Foto: SRNA
Srbski pravoslavni pojci u BijeljiniFoto: SRNA

Osnivač ovog a kapela sastava Marko Kačarević rekao je da je njihov prvi nastup u Bijeljini održan u sklopu manifestacije Dani Srbije u Srpskoj i da su publici predstavili koncert iz tri bloka, duhovni sa numerama iz 15. vijeka, nacionalni blok o Velikom ratu i Kosovu i Metohiji i etno blok gdje se pokazuju ljubavne emocije i sva ljepota i ukrasi srpske tradicionalne muzike.

Kačarević je naveo da su do sada napravili pet velikih beogradskih koncerata i da su ponosni na koncerte u najvećim srpskim gradovima, osim Beograda, u Novom Sadu i Banjaluci, ali da su fantastično prihvaćeni i na nastupima u Belgiji, Holandiji, Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

- Svuda su naši nastupi prihvaćeni fantastično jer ovo područje ima divan melos, što ljudi prepoznaju, ne samo melodije, nego i emocije, duh starin - rekao je Kačarević i već za sutra najavio koncert u Beču, a od 23. oktobra i nastupe u SAD.

Od desetak članova sastava na bijeljinskom koncertu nastupilo je njih sedmoro, sa tri ženska vokala.

Kačarević je naveo da su svi muškarci u sastavu teolozi, a žene u sastavu su raznih profesija.

On je podsjetio da su Srbski pravoslavni pojci osnovani 2011. godine, sa ciljem da uljepšaju crkveno bogosluženje, ali vremenom su, osim duhovne muzike, repertoar proširili nacionalnim i etno melodijama, kao čuvari srpske tradicionalne muzike.

Snimili su CD "Trilogija sa Košara" posvećenu 20 godina od NATO agresije na Srbiju.

Manifestacija Dani Srbije u Srpskoj počela je 10. oktobra u Banjaluci, izvođenjem baletske predstave "Ko to tamo peva" Narodnog pozorišta iz Beograda.

U različitim programima u okviru manifestacije, koja će trajati do 24. oktobra, moći će da uživa publika u Bratuncu, Doboju, Kozarskoj Dubici, Trebinju, Bijeljini i Banjaluci.

Publika će imati prilike da tokom dvije sedmice pogleda bogat kulturno-umjetnički program iz Srbije, a među učesnicima su Ansambl narodnih igara i pjesama Kosova i Metohije Venac, Kvartet Beogradske filharmonije, Srbski pravoslavni pojci, te Galerija Matice srpske sa izložbom "Evropski fenomeni".