latinica  ћирилица
19/10/2019 |  08:49 ⇒ 13:54 | Autor: SRNA

Medvedev: Veoma opasan pokušaj da se u NATO uvuku Republika Srpska i BiH

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ocijenio je da je veoma opasan pokušaj da se u NATO uvuku BiH i Republika Srpska, te druge zemlje u kojim postoji unutrašnji konflikt kao što su Gruzija i Ukrajina.
Dmitrij Medvedev  (Foto:Sputnik/ Dmitriй Astahov) -
Dmitrij Medvedev (Foto:Sputnik/ Dmitriй Astahov)

- Kada NATO pokušava da asimiluje ili da uključi u svoj sastav zemlje koje imaju unutrašnji konflikt, to protivriječi, po mom mišljenju, čak i samom ugovoru o stvaranju Sjevernoatlanske alijanse, a bremenito je veoma ozbiljnim posljedicama -  rekao je Medvedev za Večernje novosti.

On je poručio da NATO treba 100 puta da razmisli prije nego što donese takvu odluku, jer upravo zbog toga u Evropi sada sebi krči put ideja o uspostavljanju autonomne evropske bezbjednosti izvan NATO.

- Vidjećemo sa čime će se to završiti - rekao je Medvedev.

Ruski premijer, koji će danas prisustvovati obilježavanju 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što ga je pozvao da posjeti ovu zemlju upravo u danima kada se obilježava jubilej.

- Naše zemlje su mnogo nastradale od fašizma i veoma je važno da zadržimo iste ocjene onoga što je bilo tada, prije 75 godina. Te ocjene su iste. Nisu podvrgnute nekoj političkoj eroziji. U stvari, to su istinite ocjene onoga što je bilo - naglasio je ruski premijer.

Govoreći o pokušajima pojedinih zapadnih zemalja da izvrše reviziju istorije 20. vijeka, Medvedev je rekao da je to neprihvatljivo.

- Smatram da je zadatak naših zemalja, istoričara, civilnog društva u našim državama, da se suprotstavljamo tom pokušajima. Obilježavanje jubileja je upravo najbolji teren, najbolja govornica da to bude rečeno - naglasio je Medvedev.

On je ocjenio da Ruska Federacija i Srbija imaju partnerske odnose, kako u političkoj, tako i u ekonomskoj oblasti.