latinica  ћирилица
19/10/2019 |  10:35 | Autor: SRNA

Berlin razmatra uvođenje ministarstva za usamljenost

Vlasti Berlina razmatraju da uvedu Ministarstvo za usamljenost, jer ova pojava poprima oblike epidemije u Njemačkoj, posebno u glavnom gradu.
Berlin, Njemačka - Foto: RTRS
Berlin, NjemačkaFoto: RTRS

U Berlinu, gdje živi oko tri i po miliona stanovnika, skoro polovinu svih domaćinstava čini jedna osoba, a najmanje 300 ljudi umre godišnje u stanovima, a da to niko ne zna ili ne primijeti.

Svaka deseta osoba u Berlinu je usamljena, a ta epidemija posebno pogađa starija lica, navodi se u studiji Univerziteta Rur Bohum. Takođe, svaka peta osoba starija od 85 godina je usamljena, prenosi Јuronjuz.

Ovo pitanje prijeti da postane prava zdravstvena kriza jer, dugoročno gledano, i, prema aktuelnim istraživanjima, usamljenost povećava mortalitet u istoj mjeri, kao i pušenje 15 cigareta dnevno.

Crveni krst je usamljenost nazvao "skrivenom epidemijom".

Njemački poslanici već su osmislili neka kreativna rješenja.

Vlasti su 2017. godine uvele posebnu telefonsku liniju za starija lica koja praznike provode sami, a sve su glasniji zagovornici ideje da se po ugledu na Britaniju formira Ministarstvo za usamljenost.

Stranka CDU predložila je imenovanje zvaničnog komesara za usamljenost u Berlinu.

"Berlinu, rastućoj višemilionskoj metropoli treba ovakav jedan korak. Za taj posao potreban je neko ko će raditi puno radno vrijeme kako bi sve koordinisao", rekao je portparol CDU-a Maik Pen.

On je dodao da će, ako prijedlog prođe, komesar dobiti fond od oko 100.000 evra godišnje za svoje projekte. /kraj/dd