X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
19/10/2019 |  10:46 ⇒ 13:20 | Izvor: sputniknews.com

Vanredno stanje u glavnom gradu Čilea (VIDEO)

Predsjednik Čilea Sebastijan Pinera proglasio je danas vanredno stanje u glavnom gradu te zemlje Santjagu poslije nereda u kojima su mnoge zgrade u centru grada zapaljene i gradski metro blokiran.
Santijago-Čile, neredi (foto:REUTERS/STRINGER) -
Santijago-Čile, neredi (foto:REUTERS/STRINGER)

- Ovih dana svjedoci smo brutalnih i stalnih napada na objekte metroa i imovinu i pokušaje napada na građane. Oni ometaju slobodu kretanja i značajno remete javni red. Koristeći ovlašćenja koja su mi data Ustavom i zakonom, uveo sam vanredno stanje u provincijama Santjago i Čakabuko, kao i u opštinama Puente Alto i San Bernardo - rekao je Pinera.

U crno obučeni demonstranti u znak protesta zbog porasta cijena javnog prevoza podmetnuli su juče požar u nekoliko stanica metroa, pljačkali prodavnice i zapalili autobus javnog prevoza, prenose mediji.

Zatvoreno je 136 stanica metroa i prekinut je saobraćaj na dužini od oko 150 kilometara.

Pinera, političar desnog centra, izjavio je da će proglasiti specijalni zakon o bezbjednosti kako bi "kriminalci" odgovorni za štetu u Santjagu bili procesirani, ali je, istovremeno, izjavio da razumije nezadovoljstvo onih koji su pogođeni porastom cijena javnog prevoza.

Nezadovoljstvo zbog visoke cijene života u Santjagu jedna je od glavnih političkih tema, kao i zahtjevi za reforme počev od poreza i cijene rad do penzionog sistema.