latinica  ћирилица
19/10/2019 |  11:47 ⇒ 22:12 | Autor: RTRS

Medvedev u Beogradu - obilježavanje 75 godina od oslobođenja i podrška saradnji (FOTO)

Predsjednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev stigao je u jednodnevnu posjetu Srbiji povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, a domaćin mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

21.30 - U Sava Centru održana svečana akademija povodom godišnjice oslobođenja Beograda

19.44 - U čast 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva večeras su ispaljeni počasni plotuni, uz veliki vatromet.

      View this post on Instagram

Vatromet u čast obeležavanja Dana oslobođenja Beograda sa predsednikom Vlade Ruske Federacije @damedvedev

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 19, 2019 at 10:09am PDT

Nakon obraćanja medijima, Vučić i Medvedev su sa terase centralnog salona Palate Srbija ispratili spektakularan vatromet koji je trajao nekoliko minuta, uz plotune ispaljene sa dunavske strane Palate.

19.25 - Susret Dodika i Medvedova

18.52 - Medvedev je rekao da mu je drago što ovaj dan provodi među prijateljima povodom oslobođenja Beograda.
Nema toliko zemalja za koje možemo reći ne samo da su prijatelji nego da isto kao i mi ocjenjuju istoriju, rekao je Medvedev.

18.45 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon ceremonije razmjene sporazuma rekao da osjeća veliku čast jer ruski premijer Dmitrij Medvedev zajedno sa Srbijom obilježava 75. godišnjicu oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

- Kao narodi koji su pretrpeli užasne gubitke u Drugom svjetskom ratu predstavljamo snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije - rekao je Vučić. - Sa radošću iščekujem susret sa Putinom 4. decembra, rekao je Vučić Medvedevu.

18.30 - Ceremonija potpisivanja sporazuma. U prisustvu Vučića i Medvedeva razmijenjeni su potpisani dokumenti između Srbije i Rusije. Među dokumentima je i sporazum o uslovima rada informativnih centara, koje su potpisali šef diplomatije Srbije Ivica Dačić i zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško. 

17.40 - Počeli razgovori predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva. Na početku sastanka Vučić se obratio na ruskom jeziku. 

Vučić je tokom susreta sa Medvedevom u Palati Srbija, koji je bio otvoren za novinare, rekao da treba jačati i razvijati ekonomske odnose.

- Ali, sve je u redu i po pitanju gasovoda, dok robna razmena raste - rekao je Vučić, koji je zahvalio i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu i nezavisnosti Srbije.

17.30 - Svjetski mediji o posjeti Medvedeva

17.10 - Tokom posjete Dmitrija Medvedeva Beogradu biće potpisano 11 sporazuma između Rusije i Srbije

17.00 - Polaganjem vijenaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i Spomenik crvenoarmejcu, premijeri Srbije i Rusije odali su počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Premijere su, na Novom groblju, dočekali počasna jedinica garde Vojske Srbije, djeca iz Ruskog doma u Beogradu i predstavnici ruske organizacije Volonteri pobede sa koordinatorima iz Srbije, a ijje o organizaciji koja pomaže veteranima koji su oslobađali Beograd i Evropu od fašista u Drugom svjetskom ratu.

16.46 - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je građanima Srbije 75. godišnjicu oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, poručivši da Srbiji želi mir, slobodu prosperitet i blagostanje.

16.30 - Ruski premijer se obraća poslanicima na 27. Posebnoj sjednici Narodne skupštine Srbije.

 

15.21 - Brnabićeva i Medvedev istakli su značaj razvoja odnosa dvije zemlje.

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

15.02 - U toku je tet-a-tet sastanak Brnabićeve i Medvedeva.

14.46 - Medvedev stigao na sastanak sa premijerkom Srbije. Svečani doček za visokog gosta iz Rusije upriličen je uz intoniranje himni dvije zemlje, i svečanu gardu Vojske Srbije

13.50 - Medvedev krenuo na sastanak sa Brnabićevom

13.36 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je današnji prikaz, vježbu, trud i rad sa "vrlo dobro"

On je čestitao Vojsci Srbije i ratnim veteranima Dan oslobođenja Beograda i zahvalio pripadnicima oružanih snaga na svemu što čine za svoju zemlju.

- Srbija će nastaviti da štiti svoju slobodarsku tradiciju - poručio je Vučić.

      View this post on Instagram

"Dobrodošli dragi prijatelju @damedvedev."

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 19, 2019 at 3:53am PDT

13.33 - Smotrom pješadijskih jedinica i čestitkom predsjednika Srbije završena vežba "Sloboda 2019."

12.48 - Specijalnim dejstvima na grupe terorista započeo prikaz sposobnosti Vojske Srbije u Batajnici, kojem prisustvuje Medvedev.

12.15 - Medvedev sletio na beogradski aerodrom "Nikola Tesla"

Foto: RTRS

12.00 - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovaće večeras svečanoj akademiji povodom obilježavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu. Akademija biće održana u 20.00 časova u beogradskom Centru "Sava", uz prenos na RTRS plus.

Cvijanovićeva će u Beogradu prisustvovati i sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva.

11.30 - Medvedev pred dolazak u Beograd uputio jasnu poruku u vezi sa Kosovom i "velikom Albanijom"

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da njegova zemlja ne mijenja stav o Kosovu i Metohiji i neophodnosti poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, a ideju o mogućem stvaranju "velike Albanije" smatra veoma opasnom.

11.27 - Ruski premijer izjavio: Veoma opasan pokušaj da se u NATO uvuku Republika Srpska i BiH

11.25 - Vučić za Medvedeva spremio specijalan poklon

Povezane vijesti:

Dodik: Pitanje gasovoda jedno od prioritetnih tema sa Medvedevim