latinica  ћирилица
19/10/2019 |  12:09 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Više od 2.400 vojnika na vježbi povodom Dana oslobođenja Beograda (FOTO)

Više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije pokazalo je svoje sposobnosti u vježbi "Sloboda 2019" koja je izvedena na batajničkom aerodromu povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je današnji prikaz, vježbu, trud i rad sa "vrlo dobro".

On je čestitao Vojsci Srbije i ratnim veteranima Dan oslobođenja Beograda i zahvalio pripadnicima oružanih snaga na svemu što čine za svoju zemlju. Srbija će nastaviti da štiti svoju slobodarsku tradiciju - poručio je predsjednik.

Na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović", u prikazu sposobnosti učestvovalo i 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema, kao i oko 25 vazduhoplova.

Foto: RTRS

U letačkom dijelu programa učestvovali su avioni "mig 29", "orao" i "super galeb", te helikopteri "Mi 8", "Mi 17", "H-145 M", "gama" i "gazela".

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev prisustvuju prikazu sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda „Sloboda 2019“ na Vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“, Batajnica.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 19, 2019 at 3:46am PDT

Predstavljena su i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije - "miloš", "oganj modularni", "oganj digitalni", artiljerijski sistemi "šumadija", "PASARS", bespilotne letelice i druga sredstva.

Foto: RTRS

Defileu pješadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona, prethodio je prikaz sposobnosti dijela specijalnih i jedinica Vojske Srbije opremljenih po konceptu "1.500 plus" i doniranim sredstvima iz Rusije.

Foto: RTRS

Predstavili su se i modernizovana oklopno-izviđačka vozila "BRDM-2MS" iz donacije Ruske Federacije, kao i borbena vozila "lazar 3", samohodne top-haubice "nora" i vojnopolicijska borbena vozila.

Foto: RTRS

Današnjoj vježbi prisustvovali su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Rusije Dmitrij Medvedev i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Povezane vijesti:

Medvedev u Beogradu; Sastanak i sa Željkom Cvijanović i Miloradom Dodikom