latinica  ћирилица
19/10/2019 |  13:53 ⇒ 14:23 | Autor: SRNA

Šeranić: Radimo na pokretanju republičkih skrining programa

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas u Banjaluci da se radi na pokretanju republičkih skrining programa radi preventivnog djelovanja kada je riječ o najučestalijim karcinomima koji ugrožavaju stanovništvo u Srpskoj.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

- Karcinom dojke je najučestaliji, a prema posljednjim podacima godišnje od njega kod nas oboli oko 450 žena. Dakle, prema ovoj populaciji moramo da usmjerimo svoje aktivnosti i podižemo svijest stanovništva o tome - rekao je Šeranić na obilježavanju Mjeseca borbe protiv raka dojke u organizaciji Saveza žena oboljelih od ove bolesti "Iskra".

On je rekao novinarima da su kod muškaraca najučestaliji karcinomi pluća i debelog crijeva, te je pohvalio rad Fonda zdravstvenog osiguranja i Univerzitetskog kliničkog centra Srpske, koji konstantno unapređuju svoj rad da bi stanovništvo dobilo što kvalitetnije liječenje.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić zahvalio je Savezu "Iskra" na podizanju svijesti o ovoj opakoj bolesti.

On je rekao da je Banjaluka postala prvi grad u BiH koji je od ove godine pokrenuo veliki projekat "Banjaluka ljudskog lica", koji se odnosi i na brigu o zdravlju građana.

- U okviru ovog projekta pokrenut je i projekat `Za tvoje dobro`, u okviru kojeg smo obezbijedili besplatne preglede, ne samo kada je riječ o karcinomu dojke, već i drugim vrstama ove bolesti - rekao je Amidžić i dodao da je odziv građana jako veliki.

Suzana Kekić iz organizacije "Iskra" rekla je da su njihovi predstavnici danas informisali građane o opakoj bolesti karcinoma dojke, što je važno jer je rano otkriven karcinom u 90 odsto slučajeva izlječiv.

Kekićeva je zahvalila funkcionerima Srpske i Banjaluke, te ljekarima i medijima na podršci i dodala da imaju više od 200 članica koje i u zdravstvenim ustanovama hrabre, pomažu i obilaze žene koje obole od karcinoma dojke.

- Pozivamo i žene, ali i muškarce, koji takođe obolijevaju, da vrše samopreglede i odlaze na preglede da bi na vrijeme otkrili ovu bolest - rekla je Kekićeva.

Obilježavanju Mjeseca borbe protiv raka dojke na Trgu Krajine prisustvovala je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske, predstavnici Gradske uprave Banjaluka, zdravstveni radnici, javne ličnosti i građani.

Oktobar je mjesec tokom kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom svijeta.