latinica  ћирилица
19/10/2019 |  14:10 | Autor: SRNA

Vučić: Srbija će nastaviti da štiti svoju slobodarsku tradiciju

Smotrom pješadijskih jedinica Vojske Srbije na batajničkom aerodromu završena je vojna vježba "Sloboda 2019", koja je održana povodom obilježavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.
Aleksandar Vučić - Foto: RTS
Aleksandar VučićFoto: RTS

Predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, koji je vojnu vježbu pratio u društvu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, poručio je da će Srbija uvijek štititi svoju slobodarsku tradiciju.

Vučić je prikaz vojnih sposobnosti na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici ocijenio kao "vrlo dobar" i zahvalio se vojnicima za sve što su učinili za svoju otadžbinu.

Srbija će nastaviti da štiti svoju slobodarsku tradiciju. Umećemo sami da sačuvamo svoje nebo, svoju zemlju i svoje ljude. Živela slobodna i nezavisna Srbija", poručio je Vučić po okončanju vježbe.

Prikaz, u kome je učestvovalo više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova, počeo je simulacijom dejstva Specijalnih jedinica Kopnene Vojske Srbije i jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane prema teroristima.

Nakon toga uslijedio je defile pješadijskog ešalona, gdje je publika mogla da vidi podešalone kadeta Vojne akademije, vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka i vojnih veterana, kao i replike borbenih zastava jedica koje su izvojevale velike pobjede za srpski narod u balkanskim i Prvom i Drugom svjetskom ratu.

U sastavu motorizovanog ešalona predstavljena su modernizovana oklopno-izviđačka vozila "BRDM-2MS" iz donacije Ruske Federacije, kao i borbena vozila "lazar 3", samohodne top-haubice "nora" i vojnopolicijska borbena vozila.

Publika je u letačkom djelu mogla vidjeti letove aviona "mig 29", "orao" i "super galeb", te helikoptera "Mi 8", "Mi 17", "H-145 M", "gama" i "gazela".

Vojnim prikazom zvanično je počelo dvodnevno obilježavanje velikog jubileja - 75 godina od oslobađenja Beograda od nacističke okupacije.