latinica  ћирилица
19/10/2019 |  15:35 | Autor: SRNA

Markić u Briselu o Mektićevim lažnim vijestima

Direktor hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije /SOA/ Daniel Markić izjavio je da je školski primjer lažnih vijesti informacija koju je u martu plasirao ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić da SOA pokušava da angažuje radikalne islamiste u BiH kako bi Zagreb imao argumente o terorističkoj opasnosti.
Dragan Mektić (Foto: N1) -
Dragan Mektić (Foto: N1)

Učestvujući sredinom oktobra u Briselu na Bezbjednosnom simpozijumu Evropske komisije o lažnim vijestima i dezinformacijama, Markić je istakao da su tu lažnu vijest proširili mediji i pojedini zvaničnici u BiH, prenosi hrvatski "Večernji list".

Ovaj list navodi da je portal Žurnal info, koji "ima dobre veze sa vrhom obavještajno-bezbjednosnih struktura BiH", objavio niz priča i svjedočenja lica iz vehabijsko-selefijskih krugova koje su, navodno, hrvatske bezbjednosno-obavještajne strukture pokušavale vrbovati te uz njihovu pomoć u BiH prebacivati oružje i eksploziv koji bi bili pohranjeni u islamske vjerske objekte i slične ustanove.

- Bezbjednosno-obavještajna struktura Hrvatske odmah je dala do znanja da su i svi svjetski partneri Hrvatske i SOA zaprepašteni takvim potezom Mektića, kao i time što se on uopše i pomislio poigrati u političke svrhe prizivanjem prijetnji islamskog radikalizma - navodi list.

Tada je, podsjeća Večernji list, SOA poslala poruku da će morati pretpostaviti da su Mektić i "njegovi sponzori u obavještajnoj strukturi BiH tom operacijom ugrozili nacionalnu bezbjednost Hrvatske, ali i BiH".

List navodi da je Mektić doživio da ga za širenje lažnih vijesti prozove Tužilaštvo BiH.

- Pokazalo se da je lansiranje tih nevjerovatnih lažnih vijesti rezultat ličnih nastojanja Mektića da zadrži svoju poziciju, te interesa dijela bošnjačkog vrha i obavještajnih struktura BiH da nadvladaju i udalje neke kadrove Hrvate koji su im smetali - ističe ovaj list.

Večernji list navodi da je Markićev primjer bio predmet rasprave u kojoj su učestvovali predsjednik Visoke stručne grupe za lažne vijesti i dezinformacije Medlin de Kuk Baning, šef Kancelarije Rojtersa u Briselu Elister Mekdonald, te profesor na Tehničkom univerzitetu u Darmštatu Irina Gurevič.