latinica  ћирилица
19/10/2019 |  16:01 | Autor: SRNA

Zaharova: Kojim dijelom se SAD graniči sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova upitala je kojim se dijelom SAD graniče sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom da lobiraju za njihovu integraciju u drugi kontinent.
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Ekaterina Česnokova) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Ekaterina Česnokova)

Zaharova je reagovala na navode portparola američkog Stejt departmenta Morgan Ortagus na Tviteru da je Vašington razgočaran što na samitu lidera EU nije postignut dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i da podržava težnje tih zemalja da se pridruže EU, te nastavak reformi za dobrobit njihovih građana.

- Može se razumjeti da su američke diplomate `pomiješale` Arhangelsk sa Severodvinskom. Strana zemlja, nisu imali kartu. Ali kojim svojim dijelom se SAD graniče sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kako bi lobirale za njihovu integraciju u udruženje na drugom kontinentu, to bi Stejt department trebalo da zna - navela je Zaharova na svom nalogu na Tviteru.

Ona je dodala da razumije da poslije izlaska Velike Britanije iz EU "treba zakrpiti rupu", ali Brisel, kako je navela, sam mora da shvati šta ga čeka od stupanja ovih zemalja u redove EU, prenosi Sputnjik.

Lideri EU prekinuli su razgovore bez sporazuma o tome da se pokrenu pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom za članstvo u Uniji, a dogovoreno je da se odluka o tome donese do kraja oktobra.

Dvije zemlje očekivale su da na samitu dobiju zeleno svjetlo za početak pregovora o pridruživanju EU, ali je Evropska komisija insistirala da budu ispunjeni svi kriterijumi, prenosi AP.