latinica  ћирилица
19/10/2019 |  16:32 | Autor: SRNA

Rajčević: Protiv lažnih diploma boriti se u okviru zakona i institucija

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević poručio je poslaniku PDP-a Јeleni Trivić da se borba protiv lažnih diploma vodi u okviru zakona i nadležnih institucija, a ne preko medija i politički motivisanih inicijativa u Narodnoj skupštini.
Srđan Rajčević - Foto: RTRS
Srđan RajčevićFoto: RTRS

Rajčević je naveo da bi pitanje, koje mu je Trivićeva uputila o konkretnim načinima borbe Vlade protiv tzv. lažnih diploma, volio da shvati kao nepolitičko, a naročito ne kao politikantsko.

- U tom smislu bih joj skrenuo pažnju na nedavni, javnosti dobro poznat slučaj i postupak koji je vođen pred Ministarstvom, koje je drugostepenim rješenjem, uprkos svim laži i pritiscima kojima sam bio izložen zajedno sa saradnicima, okončan u skladu sa zakonom i utvrđenim činjenicama od prosvjetne inspekcije - istakao je Rajčević.

On je dodao da je to jasan pokazatelj odlučnosti i istrajnosti da se borba protiv ovakvih pojava vodi isključivo u okviru zakona i nadležnih institucija, a ne preko medija i politički motivisanih inicijativa u Narodnoj skupštini.

Rajčević je ocijenio da rad u vlasti od opozicionog rada razlikuje odgovornost za odluke koje se donose, te naveo kako su one krupne, a odgovornost ogromna.

- S obzirom da dolazi iz akademske zajednice, pozvao bih Trivićevu da retoričko umijeće i intelektualnu auru, koju nesumnjivo nosi, iskoristi za stvaranje pozitivne klime u opoziciji u vezi sa donošenjem novih zakonskih rješenja u oblasti visokog obrazovanja, čiji je značajan dio posvećen upravo borbi protiv ovih negativnih pojava - istakao je Rajčević.

Prema njegovim riječima, takvom političkom praksom bi, kao odgovorni ljudi, zajedno poslali poruku da su na visini zadatka, koji su im postavili građani Republike Srpske, a je napredak u oblasti visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada.