latinica  ћирилица
19/10/2019 |  17:17 ⇒ 19:20 | Autor: RTS

Moskva će pružiti pomoć u očuvanju suvereniteta i integriteta Srbije (VIDEO)

Rusija je spremna da pruži svu neophodnu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, poručio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev obaćajući se poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije.
Medvedev se obraća poslanicima u Skupštini Srbije (Foto: © Sputnik / Zoran Žestić) -
Medvedev se obraća poslanicima u Skupštini Srbije (Foto: © Sputnik / Zoran Žestić)

Medvedev je istakao da mu je drago da ponovo govori pred Skupštinom Srbije gdje je govorio i prije deset godina. Kako je dodao, od tog trenutka se odnosi dvije zemlje nisu promenili i njemu je čast da učestvuje u obilježavanju 75 godina od oslobođenja Beograda.

Medvedev je istakao da je oko 9.000 sovjetskih vojnika poginulo i sahranjeno tokom operacije oslobođenja Јugoslavije a da je samo tokom beogradske operacije poginulo više od 4.000.

- Važno nam je da u Srbiji pamte njihovo junaštvo i heroizam i brižljivo čuvaju grobove sovjetskih vojnika. Rusija vam je zahvalna na tome - naglasio je Medvedev i dodao da će sa posebnim osećajem položiti vijence na spomenik oslobodiocima Beograda. Istakao je da cijene težnju rukovodilaca Srbije da se čuva istina o ratu i da se suprotstavljate reviziji istorije.

Podsjetio je da je Srbija okupila i predstavnike Besmrtnog puka, što je posebno važno dok se u nekim zemljama ruše spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma.

Navodi da je na dijelu otvorena propaganda nacističkih ideja kao i da su agresivne akcije neonacista postale redovna pojava. Medvedev ukazuje da to ne samo da je opasno, već podriv a i principe međunarodnh odnosa koji su razrađeni poslije Drugog svjetskog rata.

Smatra da je cilj tih manipulacija da se promeni svijet i da se nametnu jednostrana rješenja, što stvara uslove za napetost i koflikte i vodi u nestabilnost u cijelom svijetu.

- Srbija je, nažalost, na sebi iskusila posljedice djelovanja koja su izvršena u protivrečju sa međunarodnim pravom - rekao je Medvedev precizirajući da misli na događaje iz 1999. godine. Ukazuje da je Rusija tada i sada podržavala srpski narod i da je spremna da pruži svu neophodnu pomoć u čuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Kaže i da je njegova zemlja zainteresovana isključivo za mirno rješavanje sukoba na osnovu rezolucije 1244.

- Mi želimo da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbjedna i težimo da razvijemo saradnju sa svim balkanskim državama - poručio je Medvedev.