latinica  ћирилица
19/10/2019 |  17:40 | Autor: SRNA

AP: Posjeta Medvedeva potvrda bliskih odnosa Beograda i Moskve

Posjeta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji ilustracija je bliskih kulturnih, istorijskih i vjerskih odnosa Srbije i Rusije, navodi američka agencija AP, uz ocjenu da je Srbija saveznik Rusije na Balkanu.
Medvedev, Vučić, Dodik - Foto: RTRS
Medvedev, Vučić, DodikFoto: RTRS

AP ističe da je ruski premijer prisustvovao vojnoj vježbi povodom 75 godina od oslobođenja Beograda od nacističke okupacije, u čemu su učestvovale jugoslovenske i sovjetske snage.

Američka agencija je ukazala da Rusija pomaže Srbiji da ojača svoju vojsku, "iako Beograd formalno teži članstvu u EU".

AP podsjeća da je Srbija zauzela stav da ne ulazi u NATO, jednim dijelom i zbog toga što je Alijansa bombardovala zemlju 1999. godine kako bi se okončao sukob na Kosovu i Metohiju i citira današnju poruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića poslije vojne vježbe da će Srbija znati "kako da zaštiti svoje nebo, zemlju i ljude".

Italijanska agencija Ansa izvjestila je, takođe, o posjeti Medvedeva Beogradu, navodeći da ruski premijer prisustvuje proslavi 75 godina od oslobođenja grada, kao i vojnoj paradi.

Ansa prenosi i da bi Medvedev popodne u srpskom parlamentu, između ostalog, trebalo da pruži punu podršku Beogradu po pitanju Kosova i Metohije, budući da Moskva ne priznaje nezavisnost Prištine i podržava teritorijalni integritet Srbije.