latinica  ћирилица
19/10/2019 |  18:19 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Dani glamočkog krompira

U Glamoču su održani Dani glamočkog krompira. Manifestacija, posvećena najpoznatijem proizvodu ovog kraja, bila je izložbeno-prodajnog karaktera.

Gajenjem krompira u Glamoču bavi se oko 500 domaćinstava, a među njima 20-ak su veliki proizvođači. Većina su srpski povratnici.

- Učesnik sam od početka, ovo je već 12. krompirijada da sam izlagao i u tom periodu sam ostvario dosta kontakata i dosta je ljudi i došlo da me upita i pozove na telefon, i to je u neku ruku način prodaje - priča Mile Radoja iz Glamoča.

Slobodan Paštar kaže da se od krompira može živjeti.

- Ko ozbiljno radi, može i živjeti. Dobar krompir, dobar proizvod, dobra cijena. Prinosi krompira su ove godine dosta dobri, u prosjeku oko tri tone po dunumu, tri i po po hektaru, kvalitet je izuzetno dobar - napominje Paštar.

U opštini Glamoč, koja je organizator Dana krompira, kažu da je ova manifestacija sve posjećenija. Ističu da je saradnja sa kantonalnim i federalnim vlastima - loša.

- Veliki broj stanovnika Glamoča se bavi proizvodnjom krompira. Opština im izlazi u susret tako što im iznajmljuje zemlju, mada i tu imamo problema. Kanton nam pravi ogromne probleme, resorno ministarstvo neće da potpisuje ugovore - riječi su Nebojše Milivojše, načelnika opštine Glamoč.

Na Danima glamočkog krompira predstavili su se i proizvođači domaće hrane i pića iz sedam okolnih opština.