latinica  ћирилица
19/10/2019 |  20:02 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

U Banjaluci obilježen Oktobar, mjesec borbe protiv karcinoma dojke

U organizaciji Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke Iskra, na Trgu Krajine u Banjaluci, obilježen je Oktobar mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Oktobar je mjesec, tokom kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji.

Članice udruženja dijelile su brošure i ruže da bi podigle svijest građana o ovoj opakoj bolesti, ali koja je ipak izlječiva, ako se na vrijeme otkrije.

- Danas obilježavamo dan rozih mašnica i oktobar mjesec, mjesec borbe protiv karcinova dojke. Upoznajemo građane sa ovom opakom bolešću, podižemo svijet jer rano otkrivanje je 90 % izlječivo - rekla je Suzana Kekić predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke Iskra.

Članica Iskre Miroslava Ivetić dodala je da je prevencija jako bitna.

- Savjetovala bih svim ženama samo pregledi redovni, odlasci na mamografiju i ultrazvuk - dodala je Ivetićeva.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da na podizanju svijesti i borbi protiv ove bolesti moraju da rade svi. Ova opaka bolest sve više napada mlađu populaciju.

- Važno je da sve žene, s obzirom da su one najviše pogođene ovom bolešću da što više povedu računa o svom zdravlju, a tu treba da pomognemo i mi na ovaj način da podignemo svijest - istakla je Cvijanovićeva.

Ministar zdravstva i socijalne zaštite Alen Šeranić istakao je da je Fonda zdravstvenog osiguranja koji onim licima, gospođama koje su imali bolest obezbjedili grudnjake, proteze i sve što je potrebno i adekvatno da kvalitetno nastave svoj život.

Grad Banjaluka pokrenuo je projekat „Za tvoje dobro“, u okviru kojeg će građani, u svojoj mjesnoj zajednici, moći da se besplatno preventivno prgledaju.

- Plan nam je do kraja godine obići sve mjesne zajednice. Zadovoljni smo što je odziv građana veliki. Kada je u pitanju konkrrtno rak dojke pregled za dame starije od 40 godina to je ultrazvuk, a za sve starije od 50 godina to je mamografija - naveo je Srđan Amidžić pomoćnik gradonačelnika Banjaluke.

Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke obilježava se radi ukazivanja na rasprostranjenost te bolesti i podizanja svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja i mogućnostima pravovremenog započinjanja liječenja.