latinica  ћирилица
19/10/2019 |  20:09 ⇒ 20:35 | Autor: SRNA

Mostar: Do kraja godine biće završeni glavni radovi na Sabornom hramu Svete Trojice

Poslije devetogodišnje rekonstrukcije i izgradnje, do kraja ove godine trebalo bi da budu završeni glavni radovi na Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru. Naredne godine, hram će biti centar proslavljanja osamsto godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i Eparhije Humske. Hram je miniran i zapaljen u junu 1992.godine.

Postavljanje krovne konstrukcije, pokrivanje dijelova krova bakrom, ugradnja posljednjih ivičnih blokova, sve to radi malobrojna ekipa majstora, da bi zaštitili unutrašnjost hrama. Neki od njih više poslova rade od početka izgradnje.

- Počeli smo sa izradom drvene konstrukcije crkve, da je pokrijemo. Ako Bog da, u ovoj godini će biti i pokrivena. U tom periodu bi trebalo biti završeno malterisanje vanjskog dijela i onda kreću unutrašnji radovi - rekao je Slaviša Terzić poslovođa.

S obzirom na to da je Hram pod zaštitom UNESKO i da se radi u izvornom obliku, zanatski radovi su zahtjevni. Јovica Antelj po potrebi je tesar, bravar, varilac..

- Gledajući kako su naši prethodnici radili ovaj hram, na nama je da uradimo da liči na ono njihovo što je bilo - naveo je Antelj.

Do kraja godine trebalo bi da bude uređena i okolina hrama i projekat enterijera.

- Izuzetno je zahtjevno. Radi se o masivnim zidovima. Zavod za zaštitu spomenika iz Federacije BiH nam je dozvoljavao da se radi u izvornom obliku, tako da smo koristili stare materijale - istakao je Dragan Brnjoš glavni inženjer nadzora.

U mostarskoj parohiji se nadaju da će proslavljanje osam vijekova autokefalnosti SPC i Eparhije Humske, u obnovljenom hramu naredne godine, započeti liturgijom, na Trojičindan, slavu hrama. Od aprila, kada su hram posjetili Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, Vlade Srbije i Republike Srpske uplatile su 700 hiljada evra. Potrebno je još milion i po evra.

- Mi imamo snagu, volju i želju da bude završena ukoliko budemo iznašli sredstva koja su još potrebna - rekao je jerej Duško Kojić drugi mostarski paroh.

Obnavljanjem hrama, kaže Kojić, obnavljamo saborni duh i filozofiju života.

- Obnavljajući ovakav veličanstven hram, koji je smješten među susjednim religijama i kulturama, mi napominjemo sebe i druge i drugačije da je naš način života, ustvari, liturgija - naveo je jerej Kojić.

Osim novca, završetak bi mogle usporiti i vremenski uslovi, pa bi proslavljanje osam vijekova autokefalnosti SPC i eparhije Humske, bilo odgođeno za nekoliko mjeseci.