latinica  ћирилица
19/10/2019 |  20:12 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Promovisan zbornik sedme Međunarodne konferencije o sistemu ustaškog logora smrti Јasenovac

Zbornik sedme Međunarodne konferencije o sistemu ustaškog logora smrti Јasenovac i publikacija "Demografski problemi Republike Srpske" promovisani su u Trebinju, u organizaciji Udruženja "Јasenovac-Donja Gradina".

Ovo je jedan u nizu koraka u borbi za istinu i način da se svjetska javnost upozna sa strašnim stradanjima i genocidom počinjenim nad Srbima, Romima i Јevrejima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Zbornik sadrži 34 rada o zločinima počinjenim u Јasenovcu, zasnovanim na svjedočenjima i pričama preživjelih logoraša, stručnim analizama i istraživanjima o tom zloglasnom logoru smrti. Strašno stradanje u NDH zadesilo je i stanovništvo Hercegovine.

O zloglasnim jamama, stradanju Srba i zločinima u istočnom i zapadnom dijelu ove regije treba još mnogo toga reći, zapisati i istaržiti, ističu u Udruženju “Јasenovac – Donja Gardina“.

- Јasenovac je tokom Drugog svjetskog rata bio treći po veličini u porobljenoj Evropi, ali je prvi po bestijalnosti načina na koje su ubijani Srbi, Јevreji i Romi - rekao je Vladimir Lukić osnivač Udruženja "Јasenovac-Donja Gradina".

Već dvije decenije vodi se borba za istinu i pravdu, i sitemski pristupa rasvjetljavanju istine o događajima u koncetracionom logoru Јasenovac. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o stradanju Srba, Јevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu. Očekuje se da Skupština Srbije usvoji isti dokument, kako bi poslije bio proslijeđen Generalnoj skupštini Ujedninjenih nacija.

- Suština je održavanje međunarodnih konferencija tokom kojim bi prikupili svjedočenja i na taj način smo već rasvijetlili značajan broj zločina koji su se desili na ovom prostoru i genocida koji je načinjen nad Srbima, Јevrejima i Romima ili u Herecgovini gdje gotovo na svakih pet kilometara imate mjesto stradanja. U planu uvođenje aplikacije sa obilježenim startištima Srba u Drugom svjetskom ratu kako bi svaki korisnik interenta imao te podatke - rekao je Saša Aćoć predsjednik Izvršnog odbora Udruženja “Јasenovac- Donja Gradina“.

Predstavljajući publikaciju "Demografski problemi Republike Srpske" istaknuto je da je demografski problem u Srpskoj iniciran problemom genocida u Drugom svjetskom ratu.