latinica  ћирилица
19/10/2019 |  21:08 ⇒ 22:12 | Autor: Agencije

Održana svečana akademija povodom godišnjice oslobođenja Beograda (FOTO)

Intoniranjem himni Srbije i Rusije večeras je u beogradskom Sava centru održana svečana akademija kojom se obilježava 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.
Svečana akademija povodom 75. oslobođenja Beograda - Foto: RTRS
Svečana akademija povodom 75. oslobođenja BeogradaFoto: RTRS

Prisutnima se obratio Medvedev, Vučić i nekadašnji član Prve proleterske brigade koji je učestvovao u oslobođenju srpske prestonice 1944. godine Zdenko Duplančić.

- Veoma je emotivno što se nalazim na ovoj sceni poslije ovih ljudi koji su oslobađali Beograd i filma o junaštvu oslobodilaca Beograd. 75 godina je prošlo a mi znamo da su tu pobjedu izvojevali oni koji sjede ovdje s nama ili nisu više s nama. Zato je važna ta pobjeda i sjećanje na nju. Sjećanje na one koji su skovali ovu pobjedu. Htio bih da se zahvalim svima njima i da svima srdačno čestitam praznik koji mi zajedno slavimo - rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev u Sava Centru.

Istakao je da će sutra u Moskvi biti vatromet u čast oslobođenja Beograda.

Foto: Printscreen

- Najbolje sjećanje na one koji su dali svoj život je očuvanje istine o događaju za koji su oni stradali. Ne smije biti pokušaja da se nešto zamaskira i zaboravi. Svi Srbi se sjećaju Kragujevca i tih teških godina. Neophodno je jasno i otvoreno govoriti o tome bez političkih okvira - dodao je on.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je "da mu je dopao najteži zadatak".

Foto: Printscreen

- Meni je dopao najteži zadatak da govorim poslije premijera Rusije Medvedeva i pjesme „Dana pobede“. Prošlo je 75 godina otkad je Beograd slobodan grad. Nije bilo lako, na hiljade vojnika palo je za tu slobodu. Na ishod oslobađanja Beograda uticala je sovjetska živa sila i naoružanje. Hvala svima koji su nam pomagali u oslobađanju Beograda. Tu operaciju nikada ne bismo mogli da izvedemo bez pomoći Crvene armije i sovjetskih prijatelja. Sloboda nema svoju cijenu zato što je njena suprotnost ropstvo, masovna ubistva, streljanja i istrebljenja jednog naroda - poručio je Vučić.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Rusije Dmitrij Medvedev, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović,srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, patrijarh srpski Irinej, predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ratni veterani...

Foto: Predsedništvo Srbije

Na svečanosti je prikazan dokumentarni film "Put pobede", a dio programa bile su i prigodne muzičke numere koje je izveo ruski vojni ansambl "Aleksandrov", umjetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i hor Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom palicom Đorđa Stankovića.

Borba za oslobođenje Beograda predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svjetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine.

Foto: Printscreen

Oslobađanjem Beograda okončana je 1.287 dana duga njemačka okupacija glavnog grada Јugoslavije.

U toku tih borbi poginulo je 2.953 pripadnika NOVЈ i 976 pripadnika Crvene armije, dok je daleko više poginulo tokom čitave operacije.