latinica  ћирилица
20/10/2019 |  08:23 ⇒ 21:47 | Autor: SRNA

Na Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu 500 izlagača

U Beogradu će danas biti otvoren Međunarodni sajam knjiga koji će okupiti skoro 500 izlagača iz Srbije, Republike Srpske i svijeta.
Beograd: Sajam knjige (arhiv) - Foto: SRNA
Beograd: Sajam knjige (arhiv)Foto: SRNA

Ovogodišnji 64. Sajam biće održan pod sloganom "Pismo=glava", a otvoriće ga književnik Milovan Vitezović. Zemlja počasni gost je Egipat.

Na Sajmu će se, osim iz Srbije, predstaviti izdavači iz BiH, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverene Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Bjelorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Njemačke i Albanije, dok će u izložbenom programu učestvovati i Slovačka.

Nastup Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu svečano će početi sutra, a biće u znaku 500 godina Goraždanske štamparije, najavljeno je ranije iz Predstavništva Srpske u Srbiji.

Predviđeno je da nastup Republike Srpske, tokom kojeg će se predstaviti 43 izdavača, počne prigodnom besjedom ministra prosvjete i kulture Srpske Natalije Trivić.

Biće organizovana i prva ovogodišnja promocija i publici predstavljena "Ortografija i jezik knjiga Goraždanske štamparije", autora Biljane Samardžić, kao i fototipska izdanja Služabnika iz 1519. godine, Psaltira iz 1521. godine i Molitvenika goraždanskog iz 1523. godine.

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske publici će predstaviti niz novih izdanja, među kojima je i Zbornik radova o specijalnim paralelnim vezama sa Srbijom.

Ni ove godine neće izostati tradicionalno književno veče pjesnika iz Srpske, Srbije, Crne Gore i dijaspore.

Tokom Sajma biće organizovani i razgovori o vezama književnosti, nauke i najrazličitijih vidova umjetničkog izražavanja, uključujući i filmsku umjetnost, a gost će biti i režiser Emir Kusturica.

Velika pažnja biće usmjerena na život i djelo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, a biće riječi i o pola vijeka od izvođenja čuvenog mjuzikla "Kosa", objavljivanju prvog izdanja zbirke priča "Bugarska baraka" Milisava Savića, kao i o umjetnosti Branimira DŽonija Štulića.

Zvanični gosti ovogodišnjeg sajma biće književnici Dejvid Van iz SAD, Nermin Јildrim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Danas će biti održana i tribina "Pravda za Nobela" posvećena aktuelnim laureatima Peteru Handkeu i Olgi Tokarčuk na kojoj će govoriti književnici Muharem Bazdulj, Žarko Radaković, Miroljub Stojanović i Nebojša Grujičić.

Međunarodni sajam knjiga biće otvoren do 27. oktobra.