latinica  ћирилица
20/10/2019 |  11:18 ⇒ 12:25 | Autor: TANЈUG

Vučić: Vidimo ko sa strane naoružava Albance na KiM, sve to pratimo

Zabrinut sam zbog potencijalne eskalacije sukoba u regionu, ali radimo da do toga ne dođe, istakao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić - Foto: SRNA
Aleksandar VučićFoto: SRNA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zabrinut po pitanju eventualne destabilizacije i eskalacije sukoba u regionu i da Srbija čini sve da do toga ne dođe, kao i da Srbija mora da se naoružava, jer to rade sve zemlje oko nje.

- Јa sam uvijek zabrinut i radimo sve da ne dođe do destabilizacije u reigonu. I ova novosadska inicijativa sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom je za nas mnogo važna, jer je to takođe i mirovna i politička inicijativa, ali i ekonomski važna za nas - rekao je Vučić gostujući na Prvoj. Kaže da se naoružavaju i Bugarska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i druge manje zemlje u skladu sa svojim mogućnostima.

- Vidimo ko sa strane naoružava i Albance na KiM i koje helikoptere trži Crna Gora i sve to pratimo - rekao je predsjednik Srbije.

Dodaje da Srbije ne može da prati Rumuniju po novcu kada je riječ o naoružavanju niti da kupuje sistem koje oni kupuju, ali da može zemlje poput Bugarske i Mađarske.

- Morate da razmišljate o radarsko - elektronskoj borbi i ometanju, sada sve radi na drugom nivou. Zašto se svi naoružavaju u svijetu - više nema jednog policajca u svijetu, a ima mnogo igraca - rekao je Vučić i podsjetio na izreku bolje biti godzila nego bambi.

Kazao je da je ranije bila jedna godzila, dok ih sada ima mnogo više u različitim dijelovima svijeta i da su pored SAD, Kine i Rusije, tu i Indija, Turska, afričke zemlje, Јapan, Indokina...

- Svi brinu o sebi i znaju da više nema jedinstva, kao što ga je bilo kada je 19 zemalja napalo Srbiju i svi gledaju kako da se zaštite. Da li će to biti izvor sukoba u budućnosti... Ne smijemo da budemo slabi, jer će uvijek neko naći "lajbnicov razlog" ako smo lak plijen. Ne smijemeo da budemo bambi i zato se ekonomski slažimo - naglasio je Vučić.

Vratili smo kosovsko pitanje na velika vrata

Predsjednik Srbije je rekao da je Srbija uspjela vrati kosovsko pitanje na velika vrata kada je za mnoge to pitanje već bilo završeno

- Niko nam nikada nije nudio razgraničenje, na žalost, jer je za njih Kosovo cjelovito i nezavisno od Srbije - rekao je Vučić, dodavši da se svi u regionu naoružavaju, a da Srbija danas mnogo novca izdvaja za vojsku.

Dvije infekcije

Predsjednik Srbije je istakao i da su "Albance pogodile dvije infekcije".

- To što je Srpska lista osvojila toliki broj glasova na Kosovu i Metohiji, to je toliko infektivno djelovalo na njih. A druga infekcija odnosi se na njihove računice da li da ubace i Pacolijevu stranku - rekao je.

Vučić se osvrnuo i na jučerašnju posjetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, koji, prema njegovim riječima, nije mogao da prepozna Beograd.

- Toliko je grad lepši, toliko ima lepših fasada, a od one močvare imamo sad Beograd na vodi - istakao je predsjednik Srbije.