latinica  ћирилица
20/10/2019 |  11:28 ⇒ 12:24 | Autor: SRNA

Do 31. oktobra prijave za program pripreme djece pred polazak u školu

Predškolske ustanove i osnovne škole u Republici Srpskoj, koje žele da se uključe u program pripreme djece u godini pred polazak u školu, treba da dostave dokumentaciju resornom ministarstvu do 31. oktobra, a program će biti organizovan od 2. marta do 29. maja 2020. godine.
Učionica - Foto: RTRS
UčionicaFoto: RTRS

Načelnica Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Nataša Cvijanović rekla je Srni da će program biti realizovan radnim danima u trajanju od po tri sata.

- U skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu realizacije programa za djecu u godini pred polazak u školu, koji je stupio na snagu u julu, a kojim je detaljnije uređeno pitanje realizacije ovog programa, poziv je ustanovama ove godine upućen ranije nego prethodnih kako bi se unaprijedio proces pripreme - navela je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da je Pravilnikom propisano da Ministarstvo prosvjete i kulture najkasnije pet mjeseci prije početka realizacije programa obavještava jedinice lokalnih samouprava, predškolske ustanove i osnovne škole o uslovima i načinu izbora predškolskih ustanova i osnovnih škola u kojima će program biti realizovan.

- Program za djecu u godini pred polazak u školu odnosi se na mališane koji nisu obuhvaćeni nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja i koji nisu pohađali cjeloviti razvojni program, a koji u narednoj školskoj godini stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je program za djecu u godini pred polazak u školu ove godine bio organizovan u 39 predškolskih ustanova i 74 osnovne škole.

- Programom, u ukupno 204 vaspitne grupe, bilo je obuhvaćeno 4.349 djece ili 47 odsto ukupnog broja djece koja su u septembru krenula u prvi razred na području Republike Srpske. S obzirom da iz godine u godinu bilježimo sve veći broj djece koja pohađaju ovaj program, očekujemo da će ovogodišnji broj djece premašiti prošlogodišnji - kaže Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, programom za djecu u godini pred polazak u školu, osim podsticanja i razvijanja svijesti roditelja o važnosti ranog učenja za rast i razvoj djece, postignut je i dugoročno planirani cilj - povećanje stope uključenosti djece predškolskog uzrasta u neki od oblika organizovanog vaspitno-obrazovnog rada.

- Ovaj program predstavlja značajan doprinos stvaranju povoljnijih uslova za veliki broj djece kojima je uskraćeno stimulativno i povoljno okruženje za razvoj i učenje. Osim što podstiče kvalitetan razvoj djeteta i olakšava početak obaveznog školovanja, pruža podršku roditeljima u njihovoj ulozi - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je precizirala da je od 2011. godine, na osnovu obezbijeđenih 2.890.458 KM, kroz ovaj program prošlo 37.629 djece uključenih u 1.628 vaspitnih grupa.

- Ministarstvo nastoji svojim aktivnostima da zagovara potrebu uključivanja djece u predškolski program i osvijesti roditelje i društvo u cjelini o značaju ranog učenja. Tako se nastoje, u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava, nevladinim organizacijama i drugim ustanovama kao što su škole, obezbijediti sredstva za povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, naročito djece iz marginalizovanih grupa - naglasila je Cvijanovićeva.