latinica  ћирилица
20/10/2019 |  11:56 ⇒ 11:56 | Autor: RTRS

50 godina od katastrofalnog zemljotresa; program obilježavanja

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banjuluku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja.
Zemljotres u Banjaluci (foto: arhiva) -
Zemljotres u Banjaluci (foto: arhiva)

Centralni događaj programa jeste izložba pod nazivom "Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja" u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja će biti ovorena 26. oktobra, u 19 časova u Banskom dvoru.

U okviru izložbe, na spoljašnjim zidovima Muzeja savremene umjetnosti, biće postavljena instalacija drvenih stubova, djelo umjetnika Dragoslava Malinića, u znak pomena na 15 žrtava zemljotresa.

Obilježavanje godišcinje katastrofalnog zemljotresa, počinje 23. oktobra, multimedijalnom postavkom o životu u ranjenom gradu tokom jeseni i zime s kraja sedme i početka osme decenije prošlog vijeka. Izložba će biti otvorena u 11 časova u atrijumu Gradske uprave.

Prvi dio postavke čini izložba 24 reprodukcije fotografija i negativa, koje su od novembra 1969. do sredine marta 1970. godine snimili banjolučki foto-amateri Radivoj Radanović, dr Aleksandar Sjerikov i Ljubinko Bato Smoljanović, dok je njen drugi dio projekcija arhivskih filmova o banjalučkom zemljotresu, koje su (tokom pomenuta četiri i po mjeseca) svojim amaterskim kamerama formata 8 mm i 16 mm snimili Ivica Kurtović, Miodrag Šobot i Ljubinko Bato Smoljanović.

Kuriozitet ove multimedijalne postavke je da fotografije i negativi, čije će reprodukcije biti izložene, nikada ranije nisu viđeni u javnosti, jer su prethodnih pola vijeka bili dio privatnih kolekcija navedenih foto-amatera. Takođe, više od polovine kadrova arhivskih filmova nikada nije prikazano izvan „kućnog bioskopa“ njihovih autora.

Organizator ovog vizuelnog podsjećanja na posljedice najveće prirodne katastrofe, koja je zadesila "krajišku ljepoticu", je Filatelističko društvo Banja Luka, uz podršku Grada Banjaluka, dok je njegov autor banjalučki kolekcionar i publicista Goran Barać. Zainteresovani posjetioci moći će da je vide do 31. oktobra, svakim radnim danom od 8 do 20 časova.

U četvrtak, 24. oktobra, planirano je otvaranje izložbe u organizaciji Muzeja Republike Srpske, od 19 časova – pod nazivom "50 godina od zemljotresa u Banjaluci 1969-2019)", autora Milenka Đorđevića.

Za 26. oktobar najavljen je okrugli sto u organizaciji Arhitektonsko-građevinsko- geodetskog fakulteta, u okviru kojeg će i Republički hidrometeorološki zavod imati prezentaciju na temu zemljotresnih dešavanja na području grada.

Zemljotres iz oktobra 1969. devastirao je kompletan grad. Život je izgubilo 15 ljudi, 1.117 je teže ili lakše povrijeđeno. Materijalna šteta je bila ogromna.

Na današnjem Trgu Krajine i danas se nalazi sat, koji je prestao da radi 27. oktobra 1969. godine u 9.11 časova, kao podsjetnik na kataklizmu, koja je prije pet decenija zadesila Banjaluku.