latinica  ћирилица
20/10/2019 |  14:14 | Autor: SRNA

Brigu o djeci bez roditeljskog staranja produžiti sa 18 na 21 godinu

Udruženje "Misli dobro" iz Banjaluke pokrenulo je inicijativu da se za djecu bez roditeljskog staranja produži briga države sa 18 na 21 godinu da bi se lakše adaptirali na novonastale životne okolnosti, jer se u praksi pokazalo da nerijetko ponovo postaju socijalni slučajevi.
Udruženje građana "Misli dobro" - Foto: RTRS
Udruženje građana "Misli dobro"Foto: RTRS

Inicijativa za izmjenu Zakona o socijalnoj zaštiti pokrenuta je pred Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite i Vladom Republike Srpske.

Iz Udruženja "Misli dobro" su naveli da je ovo rezultat višemjesečnih razgovora sa profesionalcima koji direktno rade sa djecom bez roditeljskog staranja i ističu da djeca sa 18 godina, kada prestane briga države za njih, dožive šok, teško se socijalizuju, imaju problema u radnoj sredini.

Inicijativa, kako ističu, ne znači da djeca bez roditeljskog stranja treba da trajno ostanu u domu ili hraniteljskoj porodici, već da po zaposlenju, završeku školovanja i napunjenih 18 godina započnu samostalan život, ali da o njima država vodi računa do najmanje 21. godine da bi im se omogućio i olakšao period adaptacije na novonastale životne okolnosti.

- Suština incijative je da se produži briga države za tu djecu sa sadašnjnih 18 na 21 godinu, jer je praksa pokazala da aktuelno zakonsko rješenje nije dobro, te da djeca i pored velikih troškova, a po prestanku `starateljstva` sistema, nerijetko ponovo postaju socijalni sučajevi - napominju iz Udruženja "Misli dobro".

Ovo udruženje podsjeća da Dom "Rada Vranješević" u Banjaluci svake godine napusti u prosjeku desetoro djece, što nije veliki broj i ne iziskuje velika sredstva.

- Sigurni smo da uz dobru organizaciju i koordinaciju, Republika Srpska ima znanja i mogućnosti da ih usmjeri na pravi put i pruži im svu moguću podršku da bi se osamostalili i postali njeni uzorni i dostojanstveni građani - kažu u Udruženju "Misli dobro".