latinica  ћирилица
20/10/2019 |  14:43 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Omogućeno povezivanje dana privremene nesposobnosti za rad

Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koji su na bolovanju zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja od 1. novembra imaće pravo na povezivanje dana privremene nesposobnosti za rad, ukoliko nadležna ustanova za penzijsko-invalidsko osiguranje donese ocjenu da liječenje nije završeno, saopšteno je iz FZO.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Fonda pojašnjavaju da to znači da za vrijeme ovog bolovanja osiguranik ima pravo na naknadu plate u iznosu od 100 odsto, jer je riječ o profesionalnom oboljenju ili povredi koja se desila na radnom mjestu.

U saopštenju se dodaje i da je osiguranik oslobođen plaćanja participacije za sve zdravstvene usluge koje se tiču profesionalnog oboljenja, ili povrede na radu, kako je predviđeno Zakonom o radu Republike Srpske.

- Ovo je omogućeno izmjenom Pravilnika o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad kojim je jasnije precizirano kada osiguranik ima pravo na povezivanje dana bolovanja, a sve sa ciljem još bolje zaštite prava osiguranih lica, posebno kada su u pitanju povrede na radu ili profesionalna oboljenja - navode iz FZO.

Iz Fonda navode da su na ovaj način uvažili mišljenje osiguranika, ali i predstavnika zdravstvenih ustanova, te dodaju da su uvijek otvoreni za prijedloge i sugestije koje mogu da doprinesu boljoj zdravstvenoj zaštiti.

U saopštenju se podsjeća da je, prije izmjene ovog pravilnika, praksa bila da, ukoliko ustanova za penzijsko-invalidsko osiguranje donese ocjenu da liječenje nije završeno, dani privremene nesposobnosti za rad se nisu povezivali u pogledu osnova, visine i isplatioca naknade plate, nego je bolovanje otvarano po drugom osnovu.

Kako naglašavaju iz FZO, to je značilo da naknada plate, nakon ocjene da liječenje nije završeno, nije više iznosila 100 odsto koliko iznosi za slučajeve povrede na radu ili profesionalnih oboljenja.

Sa ciljem zaštite prava osiguranih lica, Fond je dopunom pravilnika, samo preciznije definisao određena pravila, jer je namjera da svaku uočenu nedorečenost u aktima, maksimalno pojednostave kako bi put ostvarivanja prava osiguranih lica bio brži i znatno efikasniji.

Iz Fonda napominju da naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad u slučaju profesionalnog oboljenja ili povrede na radu snosi poslodavac, kako je i Zakonom o radu Srpske definisano.

- Izmjena pomenutog pravilnika na neki način je nastavak našeg opredeljenja da maksimalno uredimo oblast bolovanja, jer smo i prije godinu dana u ovoj oblasti pojednostavili mnoge procedure i uveli nova prava poput mogućnosti da roditelji imaju pravo na bolovanje za vrijeme trajanja bolničkog liječenja djeteta u Srpskoj ili u zdravstvenim ustanovama izvan Srpske - poručuju iz FZO.

Kako se navodi, kontinuitet unapređenja zdravstvene zaštite je cilj FZO, te još jednom pozivaju poslovne partnere poput poslodavaca i predstavnika udruženja pacijenata da kulturom dijaloga i zajedničkim idejama grade bolji zdravstveni sistem.