latinica  ћирилица
20/10/2019 |  15:03 ⇒ 15:04 | Autor: SRNA

Linta: Kitarovićeva ponovo krši Ustav

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio je kao antievropsku izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da u Vukovaru nisu sazreli uslovi za ćirilicu i poštovanje prava Srba sve dok se ne riješe "velike stvari".
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

On je naglasio da je Kitarovićeva iznijela bezočnu laž da se u Vukovaru krše prava većinskog hrvatskog naroda i da je, tobože, prvo potrebno da se procesuiraju ratni zločini protiv Hrvata u Vukovaru, a da se tek onda poštuju nacionalna i ljudska prava vukovarskih Srba.

- Navedenom izjavom Kolinda Grabar Kitarović je po ko zna koji put potvrdila da krši Ustav, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, kao i evropske vrijednosti, posebno, ljudska prava i vladavinu prava - rekao je Linta, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

On je ukazao da Kitarovićeva besramno ćuti na činjenicu da su u Vukovaru u proljeće 1991. godine hrvatske paravojne formacije počele da sprovode teror nad srpskim narodom i uništavaju srpsku imovinu i naveo da je važno naglasiti da su sve civilne žrtve u Vukovaru bile upravo posljedica navedne ustaške agresije.

- Prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica "Protiv zaborava", koje djeluje u Hrvatskoj, tokom ljeta i jeseni 1991. godine u Vukovaru je ubijeno ili nestalo više od 120 Srba, a za ove zločine niko nije optužen, a kamoli osuđen - naveo je Linta.

On je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu da konačno počne da procesuira brojne zločine nad Srbima u Vukovaru.

- Bez kažnjavanja hrvatskih zločinaca i odbacivanja lažne teze o takozvanoj velikosrpskoj agresiji nije moguće govoriti o smirivanju tenzija i pomirenju Srba i Hrvata u Vukovaru i Hrvatskoj - zaključio je Linta.