latinica  ћирилица
20/10/2019 |  15:06 ⇒ 15:50 | Autor: SRNA

Petrovo: U Milinom Selu osveštan spomenik srpskim borcima (FOTO)

U Milinom Selu na Ozrenu danas je osveštan novoizgrađeni spomenik za 34 poginula borca Vojske Republike Srpske iz ovog i susjednih sela Borice i Komari, koja pripadaju federalnoj opštini Lukavac.
Osveštan spomenik za poginule borce VRS, Milino Selo na Ozrenu - Foto: SRNA
Osveštan spomenik za poginule borce VRS, Milino Selo na OzrenuFoto: SRNA

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković zahvalio je mještanima Milina Sela za pokretanje akcije izgradnje spomen-obilježja, te naglasio da stanovnici opštine Petrovo, među kojima i on, osjećaju veliku zahvalnost prema herojima čija su imena ispisana na ploči.

- Oni su branili ne samo svoje kuće nego i opštinu Petrovo, cijeli Ozren i Republiku Srpsku - podsjetio je Petković.

Član Odbora za izgradnju spomenika Mladen Vračević rekao je da su sredstva za izgradnju spomenika, uz 105 sadašnjih i bivših mještana, obezbijedili i opština Petrovo i kamenorezac Goran Јerinić.

Foto: SRNA

- Svjesni smo da se našim herojima nikada ne možemo odužiti, ali smo željeli da napravimo spomen-obilježje na kojem uvijek možemo zapaliti svijeće, položiti cvijeće, evocirati uspomene na našu braću, očeve, sinove - dodao je Vračević.

Poginulim srpskim borcima služen je parastos, a cvijeće su na spomen-obilježje položili članovi njihovih porodica i delegacija opštine Petrovo, saopšteno je iz Opštinske uprave.

U Milinom Selu, Komarima i Poljicu, ozrenskim naseljima koja su po Dejtonskom sporazumu pripala federalnoj opštini Lukavac, prije rata živjelo je oko 450 stanovnika, a danas ih tu živi pedesetak, uglavnom starijih Ozrenaca.