latinica  ћирилица
20/10/2019 |  16:53 ⇒ 16:57 | Autor: SRNA

Pale: Služen pomen za 28 poginulih radnika fabrike Famos

U krugu Fabrike Famos na Palama danas je služen parastos za 28 radnika ovog preduzeća koji su poginuli kao borci Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Polaganje vijenaca na spomen-obilježje radnicima "Famosa", Pale - Foto: SRNA
Polaganje vijenaca na spomen-obilježje radnicima "Famosa", PaleFoto: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je novinarima da se treba adekvatno odužiti stvaraocima i braniocima Republike Srpske.

On rekao da se sada, u periodu kada se projektuje budžet, treba razmiljati o povećanju lične i porodične invalidnine i boračkog dodatka.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je danas služen pomen onima koji su stradali braneći svoja mjesta stanovanja, te istakao da u BiH nije bilo nikakve agresije kako to tvrde iz Federacije BiH.

Vuković je rekao da je obaveza svih, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou, da prisustvuju ovakvim događajima kako bi odali počast ljudima koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske i odbranu srpskog naroda.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da je srpski narod kroz vijekove morao da brani svoju državu, kao što je to činilo i 28 heroja, radnika Famosa.

- Јedini način da se njima odužimo jeste da gajimo sjećanje na njih, te pokažemo veliku požrtovanost kada je u pitanju zapošnjavanje članova porodica poginulih boraca - rekao je Јugović i dodao da će opština Pale, prilikom kreiranja budžeta za narednu godinu, nastojati da maksimalno pomogne porodicama poginulih boraca.

On je podsjetio da je opštinska uprava, u saradnji sa Boračkom organizacijom Pale, ove godine obnovila spomen-obilježja na Palama, Mokrom i na Јasiku.

Navodeći da krug fabrike Famos ima posebnu simboliku za Pale, Јugović je rekao pa će opština, čija je to sada imovina, učiniti sve da privredno oživi industrijsku zonu.

- Prvi koraci su učinjeni i jedan pogon već radi. Nastavićemo da privlačimo i nove investitore - istakao je Јugović.

Vijence i cvijeće na spomen-obilježje radnicima "Famosa" u krugu fabrike položili su članovi porodica poginulih boraca, delegacije opštinske Boračke organizacije, predstavnici opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, SUBNOR-a Pale, Crvenog krsta Republike Srpske, te predstavnici javnog života Pala.