latinica  ћирилица
20/10/2019 |  17:34 ⇒ 17:34 | Autor: SRNA

Arbutina: Sjednica Opštinskog vijeća prilika za odgovore

U Dvoru će sutra biti održana sjednica Opštinskog vijeća na kojoj će vijećnicima biti pružena prilika da se informišu o planovima odlaganja i skladištenja radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško na Trgovskoj gori, rekao je načelnik opštine Nikola Arbutina.
Dvor - Nikola Arbutina - Foto: SRNA
Dvor - Nikola ArbutinaFoto: SRNA

Sjednica Opštinskog vijeća zakazana je na zahtjev hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nukelarne elektrane iz Krškog.

Arbutina je pojasnio da vijećnici na sutrašnjoj sjednici, ali i svi zaineteresovani, mogu postavljati pitanja predstavnicima Fonda u vezi sa namjerom da se na Trgovskoj gori odlaže nuklearni otpad.

On je naveo da će prisutni moći da pitaju sve u vezi sa Nacionalnim programom provođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, kao i šta se događa na samoj lokaciji - kasarni Čerkezovac, gdje je planirano da bude odlagalište.

U pozivu za sjednicu je i navedeno da će predstavnici Fonda predstaviti Nacionalni program provođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i upoznati prisutne sa planiranim aktivnostima uspostavljanja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u ovoj opštini.

Arbutina kaže da je ovaj poziv iz Fonda prvi dopis koji su uputili opštinskom rukovodstvu u Dvoru nakon što 30. septembra nije postignut dogovor o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina u Sloveniji.

On je podsjetio da je početkom godine uputio dva dopisa nadležnim institucijama u kojima je tražio da mu se predstave planovi u vezi sa odlaganjem nuklearnog otpada na lokaciji Čerkezovac.

Nacionalnim programom, koji će sutra biti predstavljen u Dvoru, određena je kasarna Čerkezovac u toj opštini kao preferentna lokacija za izgradnju skladišta nisko i srednje radioaktivnog otpada.

Prema ovom programu, predviđenu lokaciju treba potvrditi istražnim radovima, procjenom uticaja na životnu sredinu i bezbjednosnim studijama.

Arbutina je rekao da raspolaže nezvaničnim informacijama da je za sutra prijavljen i protesni skup, ali da mu nije poznato ko je organizator.

Sjednica Opštinskog vijeća zakazana je za 10.00 časova.