latinica  ћирилица
20/10/2019 |  18:16 ⇒ 21:20 | Autor: RTRS

Rusija neće dozvoliti ni jednostrana rješenja za Kosovo, ni kršenje Dejtona

Dan nakon posjete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu, sabiraju se utisci.

Uz ekonomsko povezivanje kroz energetske projekte, najvažnije poruke su da će srpski i ruski narod zajedno stajati protiv falsifikovanja istorije Drugog svjetskog rata, ali i da Rusija neće dozvoliti ni jednostrana rješenja za Kosovo, ni kršenje Dejtonskog sporazuma.

Prije 75 godina, oslanjali smo se na Crvenu armiju, sada na ruski glas u Savjetu bezjednosti UN. Za Republiku Srpsku, najbitnije je, kako je Dodik prenio Medvedevu, da se na sjednici Savjeta u novembru, na kojoj je tema Bosna i Hercegovina, spriječi jednostrano izvještavanje iz Sarajeva.

- Veoma je važno da Rusija razumije situaciju u BiH i da u Savjetu bezbjednosti djeluje preko svog ambasadora i objasni kompletnu situaciju, a ne kroz spekulacije kako to najčešće čini visoki predstavnik - rekao je Dodik.

A da Medvedev prati situaciju i u BiH, pokazao je u dijelu razgovora otvorenom za javnost.

- Mislim da je odlučujuće. Nema sumnje da će Rusija braniti srpske interese u Savjetu bezbjednosti. Posebno u situaciji kada je Republika Srpska izložena pritiscima i neprincijepijelnom ponašanju Sarajeva, uslovljavanjem NATO i onemogućivanjem da se formiraju institucije i da se realizuje ono što je rezultat prošlogodišnjih izbora - smatra Zoran Milivojević, diplomata.

Savezništvo dugo 75 godina, koje mnogima nije po volji i činjenica da Srbija i Rusija nisu pozvane na komemoraciju u Varšavi dok Hrvatska, čija je predsjednica držala lekcije o antifašističkoj borbi, jeste- bile su teme tokom posjete. Isti aršini vrijede i u Sarajevu, gdje se priča o malignom uticaju Rusije, rekla je predsjednica Srpske, Željka Cvijanović

- U BiH postoji uticaj svih drugih. I čak i da postoji ruski uticaj, zašto bi se problemetizovao u moru uticaja koji tamo postoje? - smatra Cvijanovićeva.

Vučić će novi susret sa ruskim predstavnicima imati u Sočiju gdje će se sastati sa Vladimirom Putinom, dok je Dodik pozvao Medvedeva da posjeti Banjaluku, a ruski premijer odgovorio da je zainteresovan.