X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
20/10/2019 |  18:53 | Izvor: TANЈUG

U toku ratifikacija sporazuma o "razvodu" Londona i EU

Procedura ratifikacije sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU nastavlja se danas na evropskoj strani Kanala Lamanš.
Bregzit (foto: newsclick.in) -
Bregzit (foto: newsclick.in)

Ratifikacija se događa uprkos zahtjevu Velike Britanije za odlaganje Bregzita, o čemu će se predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk konsultovati sa 27 članica.

Te konsultacije će verovatno trajati "nekoliko dana", rekao je za AFP jedan evropski izvor.

To je "ukratko pomenuto", ali se o tome se nije raspravljalo danas prije podne na kratkom sastanku 27 ambasadora sa evropskim pregovaračem za Bregzit, Mišelom Barnijeom, rekao je za AFP jedan od učesnika tog sastanka koji je bio planiran prije no što je do novog stava - zahtjeva za odlaganje, došlo u subotu u Londonu.

Tokom sastanka koji je "trajao 15 minuta" i bio "tehnički" po tom njegovom učesniku, ambasadori su uglavnom govorili samo o nastavku procesa ratifikacije sa evropske strane sporazuma Londona i Brisela o izlasku Velike Britanije iz EU, sklopljenog ove nedjelje.

- Kao što se i očekivalo, evropski ambasadori su se sastali danas prije podne vidjeli da utvrde sledeće faze ratifikacije u EU  sporazuma o odlasku objavljenog u četvrtak -rekao je Barnije novinarima.

Taj sporazum tek treba da potvrdi Evropski parlament koji se ove nedjelje sastaje na plenarnom zasjedanju u Strazburu.

- Ono što je odlučeno u četvrtak, ostaje na stolu - rekao je za AFP evropski izvor.

- Britanski parlament nije odbacio sporazum, tako da ne treba mijenjati kurs, te se na evropskoj strani pokreće procedura da bi EU ratifikovala sporazum, što Evropski parlament treba da odobri - nastavio je izvor.

Drugi evropski diplomata je rekao da su ambasadori izrazili želju da pred Londonom "pokažu svoje jedinstvo".