latinica  ћирилица
20/10/2019 |  19:11 ⇒ 21/10/2019 | 09:13 | Autor: RTRS

SNSD: Dodik je uradio više nego Ivanić u cijeloj karijeri

U ovom trenutku ne postoji mogućnost formiranja neke druge većine na nivou BiH, izjavio je počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, i dodao da on na njoj ne bi radio - kada bi o tome odlučivao.

 Ivanić je, na pres konfereniciji PDP-a, opužio srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da, za godinu mandata, nije uspio ništa da napravi u Predsjedništvu i da zbog toga, kako je naveo, izmišlja sukobe sa opozicijom. Iz SNSD-a odgovaraju da PDP, ovakvim optužbama, pokušava da prikrije loše rezultate svog rada u prethodnom mandatu, i činjenicu da su radili isključivo na štetu Srpske.

Bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručio je danas da je potrebno deblokirati rad parlamenta jer su na čekanju važni projekti i za Republiku Srpsku i za cijelu BiH. Za nefunkcionisanje instuticija optužio je Milorada Dodika koji, kako kaže, za godina dana nije uradio ništa, te da se njegova najveća nemoć iskazuje u neformiranju Savjeta ministara.

- Ko mu brani da formira Savjet ministara? Ko? I kako mu neko može to zabraniti, ako on to može biti u stanju - rekao je Ivanić.

Nije se dugo čekalo na odgovor iz SNSD-a. Tvrde da je Dodik, za godinu mandata, uradio više nego Ivanić u cijeloj političkoj karijeri. Dodaju da je isključivi krivac za neformiranje vlasti SDA. To je, kažu, svima jasno osim PDP-u i SDS-u, koji pokušavaju da iskoriste trenutnu situaciju i ostanu u koaliciji upravo sa SDA.

- Moram da kažem da je očigledno da Mladen Ivanić i PDP sada pristupaju svim ovim optužbama, ne bi li, na neki način, nas natjerali da zaboravimo da je Ivanić bio predavač na političkoj akademiji SDA i da je tamo govorio, nadajući se vjerovatno da će ga SDA ponovo da uzme za svog malog partnera, da je on taj koji je lično zaslužan za prenos svih značajnijih nadležnosti sa Srpske na BiH i da je najviše doprinio da BiH bude država - rekao je Radovan Kovačević portparol SNSD-a.

Međutim, iz PDP-a ponavljaju da za vrijeme njihovog mandata nije prenesena nijedna nadležnost na BH nivo, a Ivanić tvrdi da je uspio da pitanje NATO integracija svede od priče o punopravnom članstvu, na priču o saradnji. Ni u Strategiji spoljne politike BiH, za period 2018-2023. godina, kojom je obuhvaćeno pitanje NATO integracija, a koju je potpisao, ne vidi ništa sporno.

- Tu se nigdje ne spominje članstvo u NATO-u, nego se vrlo precizno govori o saradnji. Јa sam to potpisao, potpisali su i gospodin Izetbegović i gospodin Čović - rekao je Ivanić.

Kovačević je naveo da je Ivanić usvojio strategiju u kojoj je naglašeno da postoji konsenzus oko MAP-a.

- Dakle, oko puta u članstvo u NATO. On je neko ko je ignorisao volju građana, izraženu kroz NSRS - poručio je Kovačević.

U PDP-u tvrde da su, u proteklom mandatu zabilježili brojne političke uspjehe, poput sprečavanja revizije tužbe BiH protiv Srbije za genocid, priznanja samoproglašenog Kosova i uvođenja sankcija Rusiji. Iz SNSD-a poručuju da je učešće PDP-a u vlasti na BH nivou Srpskoj donijelo isključivo štetu. Ne treba, kažu, zaboraviti ni optužbe još aktuelnog ministra inostranih poslova, Igora Crnatka, za formiranje paravojnih jedinica u Srpskoj, koje je, kažu, iznosio širom svijeta, a Srpskoj su nanijele veliku štetu.