latinica  ћирилица
20/10/2019 |  19:14 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Trebinje: Odmiče izgradnja Pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima

Odmiče izgradnja Pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima kod Trebinja. Za jedinstven duhovno-turistički kompleks novac su obezbijedile Vlade Srbije i Srpske, i Grad Trebinje. Nakon izgradnje, koja će potrajati tri godine, stvoriće se uslovi da selo Mrkonjići postane mjesto hodočašća.

Uz postojeću crkvu Svetog Vasilija, krajem avgusta, počela je izgradnja objekata iz prve faze. Gradi se prostor za monaštvo, suvenirnice, kelije, pomoćne prostorije.

- Želimo da, ne samo turističkim mjestom, nego mjestom koje će duhovno i kulturno uzdići Grad Trebinje i Republiku Srpsku, a samim tim oživjeti Popovo Polje i same Mrkonjiće - rekao je Marko Rikalo načelnik odjeljenja za prostorno uređenje.

Kompleks se uklapa u ambijent podneblja, i gradi se po segmentima.

- Prvi segment su pomoćne prostorije, u prizemlju, i kelije, a drugi su radionice - istakla je Dijana Bašić koordinator projekta.

Iznad crkve, narednih dana, kreće izgradnja Vidikovca. Malobrojni mještani podržavaju izgradnju Centra, za koji su, bez naknade, ustupili zemljište. Na temeljima kuće Sv.Vasilija, prije dvadeset godina, izgrađena je crkva. Vjeruju da će selo oživjeti, u slavu svetitelja. Kuća porodice Lučić neposredno je uz kompleks.

- Pomagali smo i ustupali zemljište i ranije, a sada smo ustupili oko trista ili više kvadratanih metara - rekao je Јovan Lučić mještanin sela Mrkonjići.

Crkvenjak Neđo Bošković naveo je da je u samom početku ideja bila da se postavi spomen-ploča, a onda se podigla crkva.

Obaveza investitora je da urede prilaze kućama i ulice kroz selo. Planirana je rekonstrukcija i starih seoskih objekata, da bi imali svoj smisao i namjenu.

- Tamo su obezbijeđeni radovi na saobraćajnici kroz selo. Uspjeli smo da uz pomoć Vlade Republike Srpske pokrenomo izgradnju sistema za vodosnabdijevanja sela. Takođe, uz pomoć Svjetske banke, Vlada je obezbijedila pola miliona maraka - dodao je Rikalo.

Vlade Srbije i Republike Srpske, za Duhovni centar, donirali su po osamsto hiljada maraka, dok je Grad Trebinje izdvojio devesto hiljada maraka. U drugoj fazi, planirana je izgradnja velikog parking-prostora i manastirskog konaka.