latinica  ћирилица
20/10/2019 |  19:16 ⇒ 21/10/2019 | 08:15 | Autor: RTRS

Beograd: Otvoren 64. Međunarodni sajam knjiga (FOTO)

U Beogradu je večeras otvoren 64. Međunarodni sajam knjiga. Na najznačajnijoj i najposjećenijoj manifestaciji ove vrste u regionu - učestvuje više od 500 domaćih i stranih izlagača, a novim izdanjima predstaviće se i izdavači iz Republike Srpske.

Pod sloganom "Pismo=glava", ovogodišnji sajam knjiga ističe univerzalnu vrijednost pismenosti i značaj književnog stvaralaštva. Smotru pisane riječi otvorio je književnik Milovan Vitezović.

Sutra će svečano biti predstavljen reprezentativni nastup Republike Srpske, koji je ove godine u znaku obilježavanja petstote godišnjice Goraždanske štamparije.

- Ove godine ćemo imati na našem štandu predstavljanje 43 izdavača, imaćemo 54 promocije i na tim promocijama ćemo predstaviti 114 izdanja - od toga 88 knjiga, 11 časopisa i 15 zbornika - rekao je Mlađen Cicović direktor Predstavništva Srpske u Srbiji.

Foto: RTRS

Zemlja- počasni gost sajma ove godine je Egipat. Novi naslovi, druženje sa domaćim i stranim piscima, tribine, promocije i diskusije usmjerene su na značajne godišnjice, ali i otvaranje aktuelnih tema, među njima i "Pravda za Nobela". Djela Petera Handkea već sad su među najtraženijim.

- Izdavačka kuća Laguna je, ne sluteći možda svesno da će Peter Handke biti nobelovac, prije dva - tri mjeseca objavila njegovu knjigu "Veliki pad" koja, kao i sam Handke bez svake sumnje privlači ogromnu pažnju čitalaca na ovogodišnjem sajmu - istakla je Tanja Vučković iz Lagune.

Foto: RTRS

Do 27. oktobra biće održano više od 660 programa u organizaciji sajma i pojedinačnih izlagača.

- U fokusu je čitanje i knjiga, sve što smo organizovali – nije sve u neposrednom odnosu, nove knjige, sjećanja na pisce kao što su Kiš i Pavić, nego prije bih rekao da je insistiranje na tome da ljudi shvate koliko je čitanje važno za jednu kulturu, za jednu društvenu zajednicu - smatra Vule Žurić urednik programa Beogradskog sajma knjiga.

Književnik Ljubivoje Ršumović dodao je da je knjiga je prije svega fenomen koji traje već 2.500 godina, naravno u raznim oblicima, ali je istovremeno i tajna.

Organizatori očekuju veliku posjećenost koja će pokazati da svjetlost knjiga ne mogu da pomrače izazovi sve popularnijih savremenih tehnologija.