latinica  ћирилица
20/10/2019 |  19:26 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

U BiH električni automobili za birokratiju nevidljivi

U svijetu realnost - u Bosni i Hercegovini rijetkost. Broj električnih automobila na našim cestama ispod je nivoa statističke greške. Ekološki jesu prihvatljiviji, u potrošnji jeftiniji, ali su za birokratiju nevidljivi.

Da za sistem u Republici Srpskoj električni automobili nisu sadašnjost, nego tek teško dostižna budućnost Danijel Kresojević saznao je nakon što je uvezao primjerak takvog četvorotočkaša. Uradno je platio homologaciju, carinu i porez, a u raskorak sa sistemom došao je nakon što je automobil preprodao.

- Kada je ta firma angažovala agenciju da registruje automobil došao je problem. U Republici Srpskoj se ne može definitivno registovati ni motocikl ni automobil električni. A u Federaciji Bosne i Hercegovine može - rekao je Kresojević.

Tako je zbog birokratskih procedura dostavni četvorotočkaš koji sa jednim punjenjem može preći oko 100 kilometara ostao u garaži.

- Nezvanično smo dobili odgovor da Ministarstvo poljoprivrede nije dalo mišljenje o nekoj eko-taksi, vodoprivredi i šumama. Iako smo mi tražili da platimo i to. To nam ne dozvoljavaju - dodao je on.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u telefonskom razgovoru su odgovorili da oni sa taksama nemaju mnogo veze. Ipak, u Ministarstvu unutrašnjih poslova priznali su nam da problem postoji, te da su, kako bi ga riješili, od svih ministarstava u lancu tražili informaciju o načinu obračuna naknada pri registraciji električnih vozila.

- Obavještavamo Vas da će se registracija vozila ove vrste moći da izvrši od naredne sedmice na lokacijama Ministarstava za registraciju vozila - naveli su iz MUP-a Republike Srpske.

To je dobra vijest za buduće vlasnike ovakvih četvorotočkaša. Ipak njih je i dalje zanemarivo malo u odnosu na razvijene zemlje. Tako je u prošloj godini uvezeno svega sedam električnih automobila, a u prvih deset mjeseci ove – 11.

Da sistem u Srpskoj u ovom slučaju ne ide u korak sa realnim životom dalo se naslutiti prošle godine kada su u Banjaluci instalirane prve dvije punionice za električne automobile. Od tada one su uglavnom prazne, na ove uređaje priključeno je tek pokoje vozilo sa uglavnom stranim registarskim oznakama.

I u ovom slučaju ključna je regulativa. Dok je u Skandinaviji vožnja na struju hit i dok tamošnji vozači na kupovinu električnih automobila dobijaju subvencije, daleko niže cijene, ali i pogodnosti poput besplatnog parkinga, vožnje posebnom trakom i besplatnog punjenja, potencijalni vozači električnih automobila u BiH na bilo šta od ovoga ne mogu da računaju.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa na bh. nivou kreiralo je prijedlog odluke kojom bi se ukinule carinske stope na uvoz električnih automobila i uputilo je u proceduru u Savjet ministara, gdje je, po svemu sudeći, zapela u ladici tehničkog mandata.