latinica  ћирилица
20/10/2019 |  21:55 | Autor: SRNA

SPC: Priznanje "ukrajinske crkve" posljednji korak pred ambisom

Srpska pravoslavna crkva poručila je da njen stav ostaje nepromijenjen da ne priznaje ukrajinske raskolnike, te smatra da arhiepiskop atinski Јeronim još ima manevarskog prostora da se zaustavi i da ne doprinese još veće i težem raskolu u Pravoslavnoj crkvi.

U saopštenju SPC navodi da je arhiepiskop atinski juče služio zajedničku liturgiju sa patrijarhom carigradskim Vartolomejem u Solunu i da je "lažni mitropolit kijevski i sve Ukrajine Epifanije Dumenko" pominjan kao jedan od poglavara autokefalnih pravoslavnih crkava, čime je praktično priznao tzv. Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

- Ovaj postupak je poslednji korak pred ambisom još dubljeg i opasnijeg raskola u vaseljenskom Pravoslavlju - ističe SPC.

Ako se ne trgne u posljednji čas, smatra SPC, arhiepiskop Јeronim će podijeliti odgovornost pred Bogom, Crkvom i istorijom sa patrijarhom Vartolomejem.

- Stav SPC, saborski formulisan, ostaje neizmenjen - nepokajane ukrajinske raskolnike ne priznajemo ni za pripadnike Crkve, a kamoli za normalnu autokefalnu Pravoslavnu Crkvu - poručeno je u saopštenju.

SPC napominje da raskol nije izazvala Ruska pravoslavna crkva nego isključivo Carigradska patrijaršija.