latinica  ћирилица
21/10/2019 |  07:52 ⇒ 12:57 | Autor: SRNA

Sajam knjige u Beogradu: Trivićeva besjedom otvara nastup Srpske

U Beogradu će danas svečano biti predstavljen program reprezentativnog nastupa Republike Srpske na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.
Beograd: Sajam knjige (arhiv) - Foto: SRNA
Beograd: Sajam knjige (arhiv)Foto: SRNA

Skup će u svečanoj sali Beogradskog sajma početi u 12.00 časova, a prigodnu besjedu održaće ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

U organizaciji Predstavništva Srpske u Beogradu i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture, svoja izdanja će izložiti i promovisati 43 izdavača iz Republike Srpske.

Na štandu Republike Srpske i u salama biće organizovane 54 promocije, na kojma će učestvovati 220 govornika. Oni će publici predstaviti 114 naslova, od čega 88 knjiga, 11 časopisa i 15 zbornika naučnih i književnih radova, saopšteno je ranije iz Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Ovogodišnje predstavljanje Srpske u znaku je 500 godina Goraždanske štamparije, koja je bila jedna od najranijih štamparija među Srbima i prva na lijevoj obali Drine, na tlu današnje Republike Srpske.

U skladu sa tim, prva promocija će biti predstavljanje djela Starostavne goraždanske knjige - "Ortografija i jezik knjiga Goraždanske štamparije", autora Biljane Samardžić, kao i fototipska izdanja Služabnika iz 1519. godine, Psaltira iz 1521. godine i Molitvenika goraždanskog iz 1523. godine.

Danas će biti promovisana i knjiga "Šta su skrivile? - Stradanje beba u Kliničko-bolničkom centru Banjaluka u maju i junu 1992. godine", autora Nikole Borkovića, u izdanju Centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Banjalučka "Besjeda" predstaviće knjigu "Ekonomski život Republike - 20 godina rizika i nagrada" Saše Stevanovića i knjigu Katarine Rakite "Kako sam prvi put ubila čoveka", a SPKD "Prosvjeta" Beograd zbornik tekstova pod naslovom "Srpski identitet".

Predviđeno je da u ime Predstavništva Republike Srpske u Srbiji goste, publiku i predstavnike medija pozdravi šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, a u ime Dabrobosanske mitropolije Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom.

Svečanom predstavljanju nastupa Republike Srpske prisustvovaće ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, kao i načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković, naveli su iz Predstavništva.

Tokom sajma, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske predstaviće publici niz novih izdanja, među kojim je i Zbornik radova o specijalnim paralelnim vezama sa Srbijom.

Organizacija starješina Vojske Srpske predstaviće djelo "Srebrenica - stvarnost i manipulacije", objavljeno na srpskom i engleskom jeziku, dok će knjigu "Banjaluka, centar Vrbaske banovine" promovisati Arhiv Republike Srpske i Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo tradicionalno će predstaviti najbolje romane ovogodišnjeg konkursa "Zlatna sova", kao i druga svoja izdanja.

Na Sajmu knjiga u Beogradu biće promovisane i nove knjige univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, kao i mjesnih biblioteka, strukovnih udruženja i društava koja se bave izdavačkom djelatnošću.

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, koji se održava pod sloganom "Pismo-glava", otoren je svečano sinoć.