latinica  ћирилица
21/10/2019 |  08:29 | Autor: Večernje novosti

Predsjednički kandidat šokirao Hrvate: Ante je ustaško ime

Kandidat za predsjednika Hrvatske Dejan Kovač lansirao tezu koja je mnoge šokirala: Ime Ante je isto što i Adolf za Hrvate. Letica: Јedan od najsramnijih radova u čitavoj hrvatskoj istoriji
Dejan Kovač  (Foto:nacionalno.hr/) -
Dejan Kovač (Foto:nacionalno.hr/)

Kandidat za predsjedničke izbore u Hrvatskoj Dejan Kovač, inače naučnik koji je radio na prestižnom univerzitetu Prinston, prije tri godine zajedno sa Štefanom Јurajdom iz Češke objavio je rad u kojem tvrdi da je za Hrvate ime Ante isto što za Nijemce Adolf.

Pošto je riječki "Novi list" objavio detalje iz rada dvojice naučnika, stigle su reakcije, pa sociolog Slaven Letica tvrdi da je riječ o jednom od naučno i politički najsramnijih radova u hrvatskoj istoriji. Sa druge strane, sam Kovač tvrdi da je riječ o radnom, a ne i o finalnom tekstu rada. Predsjednički kandidat najavljuje da će konačni tekst biti objavljen do kraja ove godine i da će poređenja imena Ante u Hrvatskoj i Adolfa u Njemačkoj biti izbačena.

U prvoj verziji rada "Što je u imenu u ratu" Dejan Kovač je analizirao davanje imena kod djece u Hrvatskoj i zaključio da je izuzetno mnogo djece dobilo ime Ante, koje je imao i ustaški poglavnik Ante Pavelić. Po Kovačevom mišeljnju, riječ je o snažnom indikatoru porasta nacionalizma, a samo ime dobija slične konotacije kao Adolf u Njemačkoj.

Kovač i njegov češki kolega, međutim, konstatuju da za razliku od Njemačke, gdje djeca poslije rata više nisu dobijala ime Adolf, u Hrvatskoj je nastavljeno sa davanjem imena Ante, kao i imena drugih vodećih ličnosti iz ustaškog pokreta. I ne samo to, nego je u u Hrvatskoj ime Ante među deset najčešćih.

- Posebno su ta imena stekla popularnost krajem 20. vijeka, sa usponom hrvatskih nacionalističkih osjećaja - kaže Kovač.

Tako se navodi i podatak da je među pripadnicima Hrvatske vojske koji su učestvovali u ratovima devedesetih na ovim područjima, bilo 8.000 onih koji su se zvali Ante, uz napomenu da se ime prenosi sa oca na sina. Opisujući sukobe u bivšoj Јugoslaviji, dvojica naučnika nisu koristila termin "velikosrpske agresije", već su na sljedeći način opisali događaje:

"U junu 1991. Hrvatska je proglasila nezavisnost od jugoslovenske federacije. Hrvatski rat za nezavisnost, Domovinski rat, vodio se od ljeta 1991. do kraja 1995. između Hrvatske vojske i ЈNA pod nadzorom Srba i lokalnih srpskih snaga koje su se protivile secesiji".


Izbor Dejana Kovača za sada podržava Hrvatska socijalno-liberalna stranka. On tvrdi da je živi dokaz da i autsajderi u politici mogu da pobijede i postanu predsjednici. Kovač, Slavonac, porijeklom iz Županje, najavio je da se odriče naučne karijere na poznatom američkom univerzitetu da bi mogao da se uključi u kampanju za šefa države.