latinica  ћирилица
21/10/2019 |  09:37 ⇒ 10:23 | Autor: RTRS

Nariškin: Moskva ponovo jedan od vodećih centara moći

Direktor Spoljne obavještajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin istakao je da je Rusija danas ponovo jedan od vodećih centara moći, te da je opet spremna da zaštiti svoje saveznike, prijatelje i sebe.
Sergej Nariškin (Foto: Sputnik/Sergeй Guneev) -
Sergej Nariškin (Foto: Sputnik/Sergeй Guneev)

- Danas našu zemlju odlikuju snažne vrijednosti na kojima nam mnogi na Zapadu zavide, snažan vojni potencijal, tvrda politička volja i spremnost na odlučno djelovanje na međunarodnoj sceni - rekao je Nariškin.

On je u autorskom tekstu za današnje "Večernje novosti" istakao da je istorijska misija Rusije i njenih srodnih slovenskih država da svim snagama sačuvaju Evropu od konačnog odvajanja od hrišćanske tradicije i pokušaja stvaranja "čludesnog novog svijeta" na zemlji.

- Nije važno da li se on stvarao na kultu rasne isključivosti, civilizacijske ili tenhološke superiornosti, masovne potrošnje, ili, na primjer, totalitarne dominacije sajber tehnologije - rekao je Nariškin.

On je naveo da događaji iz Drugog svjetskog rata predstavljaju važan podsjetnik za Rusiju i Srbiju ne samo zbog zajedničke istorijske sudbine dva naroda, slavne pobjede i velikih gubitaka, nego je upravo na ovoj krvavoj stranici svjetske istorije napisana i suština ove istorijske misije Rusije i drugih slovenskih država.

Podsjetivši na doprinos i stradanje ruskog i srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, Nariškin je ocijenio da je glavni udar Trećeg rajha /nacističke Njemačke/ bio usmjeren na slovenske narode Evrope, izložene planiranom genocidu, kako bi se oslobodio "životni prostor" za "rasu gospodara".

- Upravo je glavni teret borbe protiv fašističke agresije pao na slovenske države - naveo je Nariškin, napominjući da su tadašnji SSSR i Srbija, koja je bila tada dio Kraljevine Јugoslavije, procentualno izgubile najveći dio stanovništva.

Napomenivši da je prošlo 20 godina od NATO bombardovanja bivše Јugoslavije 1999. godine, protivno međunarodnom pravu, Nariškin je rekao da se očekivanja američkih političkih stratega nisu obistinila i da za Vašington nije bilo uspješno formiranje unipolarnog svijeta na olupinama drugih država.

Prema njegovim riječima, kraj 20. vijeka, koji se za Rusiju i Srbiju pretvorio u geopolitičku tragediju, jasan je primjer visoke cijene koja se mora platiti za prekrajanje granica i "preoblikovanje" nekih elemenata svjetskog poretka.

- Devedesetih godina Rusi i Srbi su gotovo istovremeno preživjeli krah svojih država, praćen ekonomskim razaranjem i krvavim etničkim sukobima - istakao je on.

Nariškin je dodao da je naročito teško bilo bivšoj Јugoslaviji, gdje su pod okriljem UN, zemlje NATO-a prvo pokrenule građanski rat, a zatim izvršile direktnu vojnu agresiju na Srbe, suprotno međunarodnom pravu.

- Na ulicama Beograda i danas se mogu vidjeti ožiljci operacije prisilne transplantacije demokratije - uništeni vrtići, bolnice, stambene zgrade - rekao je on, navodeći da je u bombardovanju SAD i njegovih saveznika, uz upotrebu zabranjenih kasetnih bombi i osiromašenog uranijuma, poginulo oko 2.000 civila, uključujući i djecu, dok su mnogi srbi nestali.